2018 lapkričio 13 d., antradienis
/
Rašykite mums čia: Email
arba pasveikpats@gmail.com
Facebook
Twitter
rss
http://www.smshostingas.lt/?utm_source=pasveikpats&utm_campaign=300x300&utm_medium=300x300
Lietuvoje didėja oro užterštumas vėžį sukeliančiu teršalu
Lietuvoje didėja oro užterštumas vėžį sukeliančiu teršalu
Lietuvoje pernai Vidutinė metinė kietųjų dalelių koncentracija neviršijo leidžiamos normos. Tačiau kai kuriose urbanizuotose vietovėse ji didėja.
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
VISOS LIGOS. Natūralūs gydymo būdai ČIA...
 

Apie B12 kiek kitaip(1)

Nuotrauka
Anksčiau aplinkiniai dažnai klausdavo – iš kur nemėsėdžiai gauna geležies ar baltymų. Dabar gi pagrindinis klausimas keičiasi į ,,o kaip su B12?” Girdėjau, kad B12 sintetinamas žarnyne. Bet kiek šios žinios patikimos? Gilinamės.

 

Kas yra vitaminas B12 ir kam jo reikia?

Vikipedija sako, kad B12 arba kobalaminas yra vandenyje tirpstantis (vadinasi ,,nuverda“) vitaminas. B12 labai svarbus nervų sistemai bei kraujodarai.

 

Vitamino B12 trūkumo simptomai panašūs į anemiją. Trūkumas pasireiškia pabalusia oda, sumažėjusiu energingumu, nuovargiu, oro trūkumu, mažakraujyste, degančiu liežuviu, pageltusia gleivine, silpnumo jausmu pakrūtinyje, pakrikusia psichika. Neurologiniai simptomai pasireiškia galūnių dilgčiojimu arba nutirpimu, sutrikusia eisena, atminties sutrikimais, demencija, sutrikusia orientacija, vizualiniais sutrikimais, nemiga, šlapimo puslės ir vidurių sutrikimais.

 

Dar viena B12 trūkumo pasekmė – padidėjęs homocisteino lygis, siejama su ankstyva mirtimi, širdies ligomis, silpnaprotyste ir t.t.

 

B12 poreikis yra mažesnis nei bet kurio kito vitamino – 10 mcg (mikrogramai) per dieną yra maksimumas kiek organizmas gali pasisavinti. Rekomenduojama paros norma priklauso nuo amžiaus ir kitų savybių, tačiau yra ne didesnė nei 3 mcg. Tačiau kūnas gali sukaupti B12 atsargas keliems metams. Per visą gyvenimą reikia apie 70-80 mg (70 x 365 x 3mcg). Palyginimui rekomenduojama paros vitamino C norma yra 90 mg.

B12 yra netoksiškas – net ir didžiulės dozės žalos nepadarys. Nepasisavinsit ir tiek – bus brangus šlapimas :).

B12 molekulė yra labai panaši į chlorofilo ar hemoglobino – pagrindinis skirtumas yra tai, kad chlorofilo centre yra magnis, hemoglobino – geležis, o B12 – kobaltas. Ir spalvos jų skirtingos – chlorofilas žalias, kobalaminas – ryškiai raudonas, hemoglobinas – violetinis. Visi jie vadinami gyvybės pigmentais. Turbūt ne veltui .

Visuotinai pripažinti B12 šaltiniai

Pažiūrėjus TOP10 B12 šaltinių, liūdnos žinios veganams – vien gyvulinės kilmės produktai:

1.     Vėžiagyviai

2.     Kepenys

3.     Ikrai

4.     Aštuonkojis

5.     Žuvis

6.     Krabai ir omarai

7.     Jautiena

8.     Aviena

9.     Sūris

10.            Kiaušiniai

 

Vegetarai dar gali sau ,,leisti” sūrį, kai kurie – ir kiaušinį. Bet man kyla klausimas, iš kur pas karvę (jautieną) yra B12, jei ji valgo tik žolę?

Atsakymas slypi B12 atsiradime. B12 gamina bakterijos esančios virškinamajame trakte. Tačiau karvės skrandis kitoks, ji atrajoja, todėl atsiranda galimybė pasisavinti B12. Žmogaus atveju, B12 sintetinamas storajame žarnyne, o pasisavinamas plonajame, todėl norint gauti savo “pagaminto” B12, teks valgyti š… :) Tai beje sėkmingai daro zuikiai bei gorilos – natūralūs vegetarai :).

Netradiciniai B12 šaltiniai

Kita “civilizuoto” gyvenimo problema yra tai, kad geriame išvalytą vandenį, kuriame be visokių negerumų išvalomas ir B12. O jo ten yra, ir kaip rašoma, viename litre būna beveik paros norma :). Aišku, švarus geriamas vanduo padeda išvengti visokiausių dėl higienos trūkumo kylančių ligų, todėl nežinau ar labai drąsu gerti upių ar ežerų vandenį.

Visai netikėtas atradimas yra tai, kad kviečių želmenys irgi turi  B12. Gal nėra daug, bet palyginus su jautienos kepsniu – daugiau. Želmenų papilduose irgi rašo kad yra. Ir čia sako, kad yra… Klausimas, kodėl neskalambijamas toks lengvai prieinamas šaltinis? Ir iš kur augale yra B12, jei tai yra bakterijų darbas? Gaila, bet konkretaus atsakymo neradau – vienintėlis panašus į tiesą teiginys – B12 patenka iš žemės.

 

Dar vienas netikėtumas – rauginti kopūstai Nors irgi nėra populiari tema B12 atžvilgiu, tačiau logikos čia daugiau nei su želmenimis. Rūgimo procese dalyvauja tos pačios bakterijos, pvz lactobacillus, kurios sintetina B12.

 

Yra teigiančių, kad B12 yra meduje. Logiška, jei sutikti su teiginiu, kad jo yra žiedadulkėse (ir, savaime aišku, bičių duonelėje). Nors kai kur rašo, kad žiedadulkėse nėra B12, bet daugelyje šaltinių radau, kad yra.

Taip pat teigiama, kad B12 yra jūržolėse, tačiau kiti šaltiniai sako, kad gali būti problematiška su pasisavinimu.

 

Visai netikėtas šaltinis yra ,,nuosava” tulžis, nes sakoma, kad B12 išskiriamas per tulžį (~ 1.4 mcg per dieną), apie puse jo žmogus gali pasisavinti. Tačiau tai nėra tikras šaltinis ir tik atitolina laiką, kada organizme bus B12 trūkumas.

Bet kokiu atveju kažkokios vieningos nuomonės apie negyvulinius šaltinius nėra.

Kiekiai

Panagrinėkim lietuviui “tradicinius” B12 šaltinius – mėsą, kiaušinius, pieną ir jo produktus. Norint patenkinti B12 paros normą, reikia:

§  Jautienos (keptos) – ~200 g

§  Kiaulienos (keptos) – ~350 g

§  Pieno (natūralaus) – ~0,5 l

§  Kiaušinių (virtų) – ~500 g

§  Sūris (parmezanas) – ~250 g

 

Daugoka, tiesa?

Pridėkim faktą, kad tik dalis B12 (40-60%) yra pasisavinama ir tik ~1.5-2 mcg vieno maitinimosi metu. Todėl, realiai reikalingi kiekiai yra dar didesni. Verta paminėti, kad kiaušiniuose esantis B12 yra ypač prastai pasisavinamas – tik iki 9%.

Gal tai siūlo išvadą, kad B12 trūkumas – ne vien veganų problema?

B12 trūkumo tyrimai

Atliktas tyrimas JAV parodė, kad B12 trūkumas plačiai paplitęs. Pasigilinus, ne taip jau ir viskas baisu – 39% tirtų žmonių turi B12 normos ribose, tačiau apatinėje skalės dalyje, 16% turi mažesnį nei norma kiekį, likę – normalų kiekį. Šis tyrimas smarkiai linksniuojamas veganų/vegetarų/žaliavalgių, bet dažniausiai paminima, kad net 39% mėsėdžių turi B12 trūkumą. Tai netiesa.

Tačiau esminis faktas pasirodė labai netikėtas – B12 lygis nekoreliavo su vartojamu mėsos ir žuvies kiekiu. Buvo padaryta išvada, kad didžiausia problema ne maisto šaltiniai, o pasisavinimas. Taip pat nustatyta, kad iš pieno produktų pasisavinimas yra geresnis nei iš mėsos.

Kita, ne mažiau svarbi išvada yra tai, kad B12 trūkumas – tai ne tik veganų/vegetarų problema, nors jiems tai žymiai opesnis klausimas.

B12 pasisavinimo trukdžiai

Pasisavinti B12 gali trukdyti šie dalykai:

§  disbakteriozė (gerųjų/blogųjų bakterijų disbalansas)

§  žarnyno uždegimai bei gleivinės problemos

§  per mažai hidrochlorinės rūgšties (jos kiekis natūraliai mažėja vyresnio amžiaus žmonėms)

§  dėl autoimuninių priežasčių negaminamas vidinis faktorius (intrinsic factor)

§  skrandžio rūgštingumą mažinantys vaistai

§  alkoholis

§  diazoto monoksidas (juoko dujos)

 

Pasisavinti iš mėsos gali trukdyti ir pernelyg rūgštinė aplinka, nes virškinant mėsą išsiskiria daugiau hidrochlorinės rūgšties. Tai kažkiek paaiškina, kodėl mėsėdžiams irgi gali trūkti B12.

Papildai

Apie B12 papildų svarbą skalambija daug šaltinių, ypatingai veganų ar žaliavalgių. Tačiau iškyla klausimas, kokia forma gauti to papildomo B12.

Visų pirmą, reikia žiūrėti, koks B12 yra siūlomas. Pasirinkimai dažniausiai du – cianokobalaminas arba metilkobalaminas. Cianokobalaminas yra sintetinė forma, gamtoje jo nėra. Pasisavinant jis skaidomas į metilkobalaminą, adenosilkobalaminą ir cianidą. Nors ir nedidelis kiekis, bet cianidas man ne draugas :). Kaip bebūtų gaila, cianokobalaminas yra pagrindinis papildų ingredientas. Tačiau jei yra paklausa, yra ir pasiūla. iHerb.com siūlo B12 papildus su metilkobalaminu. Aišku, kainuos brangiau.

Kaip visada, nenatūralūs maisto šaltiniai turi ir nepageidaujamų ingredientų – tabletėse dažnai būna magnio stearato. Didesniais kiekiais jis kenkia kepenims ir odai.

Didelės dozės vitamino C naikina B12 – juos reikia vartoti atskirai.

Jei B12 trūkumas yra dėl pasisavinimo problemų – verta rinktis B12 injekcijas.

2012 metais darytas tyrimas parodė, kad vegetarams B12 papildai padėjo pagerinti arterijų būklę.

Badavimas kaip priemonė gauti B12

Rusų žaliavalgiai rašo, kad badaujant bakterijos iš storojo žarnyno nukeliauja iki plonojo ir sintetina B12 ten, kur jis ir pasisavinamas. Logikos yra.

 

Alternatyvios nuomonės

 

Yra teigiančių, kad B12 apstu kone visame maiste, papildai yra velnio išmislas, o trūkumas atsiranda tik nuo pasisavinimo problemų. Tačiau manes tai neįtikina ir eksperimentuoti nesinori. Arba teigiama, kad B12 sintetinamas burnoje. Arba, kad storajame žarnyne sintetinamas B12 puikiai pasisavinamas.  

Tačiau kaip rodo tyrimai – veganai ir žaliavalgiai dažnai turi B12 trūkumą. Mano akimis tai rimtesnis įrodymas, nei bandymai pateisinti gryną žaliavalgystę ar veganizmą. Net jei ir tiesa, kad B12 trūkumas yra pasisavinimo problema, papildomas apsisaugojimas vartojant papildus nepamaišys. Ypač, kai daugumai turinčių B12 trūkumą pavartojus papildus, B12 kiekiai atsistato.

 

Tyrimai

Berašydamas šį įrašą, truputį sunerimau ir pasidariau B12 tyrimą (kainavo 77 Lt). Rezultate – 185 pg/ml (pikogramai mililitre). Skirtingi šaltiniai rodo skirtingą apatinę ribą (150-200 pg/ml, gydytoja sakė, kad riba yra 150 pg/ml). Bet kokiu atveju, balansuoju ant apatinės normos ribos. Sunerimti nėra reikalo, bet sekti manau būtina.

Norėjau pasidaryti ir homocisteino tyrimą, bet mūsų poliklinikoje jo nedaro.

Ar žmogus tikrai iš prigimties žolėdis?

Vegetarų propaganda sako, kas žmogus iš prigimties žolėdis. Lyginami tokie dalykai kaip nagai, dantys, žarnyno ilgis ir tt. Tačiau nesugebėjimas gauti svarbaus elemento iš savo mitybos verčia abejoti, kad žmogus tikrai taip sutvertas (tam tikri tyrimai sako, kad žmogaus žarnynas smarkiai keitėsi per paskutinius 300 metų, bet tai jau nebe svarbu). Primatai šį trūkumą pasipildo per retą mėsos, vabzdžių ar savo išmatų vartojimą, o žmogus? Lieka arba papildai arba gyvulinis maistas. Upės/ežero vandens ar ne pilnai nuplautų daržovių kažkaip nesinori.

Ar tai reiškia, kad aš pradėsiu valgyti mėsą? Nemanau. Kodėl? Nes aš galiu rinktis :). Mano akimis, mėsos valgymas – panašiai kaip ir alkohois – atneša daugiau žalos nei naudos.

Taip pat galim padaryti išvadą, kad žmogus negali gyventi daugiau 50 metų, nes nuo tada nebegaunama pakankamai B12 net ir valgant gyvulinius produktus :).

Išvada

Reziume paprastas. Nors ir egzistuoja alternatyvios nuomonės, tyrimai rodo, kad vegetarai/veganai yra padidintos rizikos grupėje turėti B12 trūkumą. O pasekmės gali būti labai rimtos. Reikia sekti savo savijautą, B12 lygį ir, esant reikalui, apsisaugoti ir vartoti papildus. Čia kaip draudimas – gal viskas ir bus gerai, bet atsargumas nepamaišys :).

Jei negaila pinigų, verta pasidaryti B12 tyrimą, net jei esate mėsėdis. Aš planuoju bent kartą į metus išsitirti savo B12 kiekį.

 

http://www.ieskantysmenulio.lt/kunas/vitaminas-b12/

Nuotrauka
Magnis ramina, nuima spazmus(0)
Apdorotame maiste magnio yra nedaug. Kokius produktus rinktis?Plačiau...
Nuotrauka
Kokių vitaminų jums trūksta?(8401)
Dažniausiai mums trūksta tik vieno arba dviejų vitaminų. Kokių? Tai išduoda pats organizmas.Plačiau...
Nuotrauka
Kodėl svarbu žinoti mikroelementų kiekį organizme?(7312)
Svarbiausia tai, kad cheminiai elementai mūsų organizme nesintetinami, o gaunami su maistu, oru, per odą ir gleivinę.Plačiau...
Nuotrauka
3 požymiai, kad vartojate per daug baltymų(7073)
Maisto įmonės stengiasi įpiršti vartotojams kuo daugiau baltymų. Vidutiniam suaugusiam žmogui per dieną reikia gauti 0,8 g baltymų kiekvienam svorio kilogramui. Tai reiškia, kad vyrams maždaug reikėtų gauti 56 g, o moterims – 46 g baltymų per dieną.Plačiau...
Nuotrauka
Tiesa ir mitai apie vitaminus(0)
Vitaminai - smulkiamolekuliai organiniai junginiai, reikalingi gyviems organizmams gyvybinei būklei palaikyti, bet kurių pats organizmas pasigaminti (sintetinti) negali, todėl gauna su maistu.Plačiau...
Nuotrauka
Viskas apie vitaminą A. Kiekių lentelė maisto produktuose(0)
Trūkstant šio vitamino sutrinka regėjimas prieblandoje,neretu atveju išsivysto mažakraujystė, pablogėja odos būklė (pleiskanoja, išblykšta).Plačiau...
Nuotrauka
KAI ORGANIZME TRŪKSTA GELEŽIES(8)
Pavasarį ne vienas jaučiame silpnumą, o dėl žiemą persirgtų virusinių ligų ir vitaminų stokos dažnai susergame ir mažakraujyste, kitaip dar vadinama anemija. Gana dažnai mažakraujystę sukelia geležies stygius kraujyje.Plačiau...
Nuotrauka
Svarbu. Kai organizme trūksta JODO.(0)
Jodas-tai mikroelementas, kurio žmogui reikia nedaug-150 mikrogramų per parą. Visame žmogaus kūne yra 10-20 miligramų jodo, daugiausia – skydliakėje. Kai organizme trūksta jodo, išsivysto daugybė ligų.Plačiau...
Nuotrauka
Išsklaidytas mitas apie vitaminus(0)
28 mlrd. dolerių (70,32 mlrd. Lt) vertės vitaminų pramonei suduotas dar vienas skaudus smūgis – JAV pareigūnai patvirtino: nei vitaminas E, nei beta karotinas neapsaugo nei nuo širdies ligų, nei nuo vėžio.Plačiau...
Nuotrauka
Pagiriamasis žodis ŽUVŲ TAUKAMS(0)
Islandijos gyventojai gyvena bene ilgiausiai Europoje. Jie rečiau serga ir širdies- kraujagyslių ligomis. Islandų mityboje gausu jūros žuvies, kurioje daug Omega-3 riebalų rūgščių.Plačiau...
Nuotrauka
Vitaminai augaliniuose produktuose(0)
Pateikiame produktus, kuriuose yra didesnė tikimybė rasti didesnius tam tikros medžiagos kiekius. Tikslus vitaminų ir mineralų kiekis augaluose priklauso nuo dirvos, kurioje augalas augo, jo šviežumo, perdirbimo ir kitų veiksnių.Plačiau...
Nuotrauka
APIE VITAMINUS(0)
Problemų su vitaminais ir mikroelementais viso labo trys: jų visiškas nebuvimas, deficitas ir perteklius.Plačiau...
Nuotrauka
Ką reikia žinoti apie sočiąsias rūgštis(0)
Žmogui būtina su maistu gauti dviejų rūšių nepakeičiamų riebiųjų rūgščių: omega-3 (alfa linolenas) ir omega-6 (linolis).Plačiau...
Nuotrauka
Kokius sveikatos sutrikimus sukelia jodo trūkumas organizme(8)
Nepakankamas jodo kiekis organizme sukelia daug sutrikimų, žinomų kaip „jodo deficito sukelti sutrikimai“ – tai kretinizmas, pažeistos protinės bei reprodukcinės sveikatos funkcijos, atsilikęs fizinis vystymasis,struma.Plačiau...
Nuotrauka
Kalcio turtingas maistas pailgina moterų gyvenimą(0)
Kalcio turtinga dieta – tiek šio mineralo turtingas maistas, tiek ir papildų vartojimas, gali pailginti moterų gyvenimo trukmę, rodo Kanadoje atliktas tyrimas.Plačiau...
Magnis(3275)
Kalis(0)
Kalcis(0)
Geležis(219)
Mineralai. Fosforas(0)
M i n e r a l a i. Cinkas(0)
Kokių vitaminų jums trūksta?(0)
Baltymai, riebalai bei angliavandeniai: kuo naudingi ir kur jų ieškoti?(3)
Apie magnį(0)
Maistinės medžiagos augaluose(0)
 
DIENOS SENTENCIJA
. Žmogus, kuris sako, kad to padaryti neįmanoma - neturėtų pertraukinėti žmogaus, kuris tai daro.
Kinų išminčiai sako

 

 

Kartodami AFIRMACIJĄ - gydantį teiginį, pašalinsite ligos priežastį ir liga pasitrauks. Net jei netikite energetine žodžio galia, kartokite teiginį daugybę kartų ir pamatysite, kaip viskas ims keistis.

 

ENERGETINĖ ŽODŽIO GALIA – LABAI STIPRI.  

 

LIGA: Depresija.

 

LIGOS PRIEŽASTIS: Dažnas pyktis. Beviltiškumo jausmas.

 

GYDANTIS TEIGINYS: Myliu save. Esu ramus. Pats kuriu savo gyvenimą. Manęs neliečia kitų žmonių trūkumai ir baimės.

Jūsų reklama ČIA