2018 spalio 16 d., antradienis
/
Rašykite mums čia: Email
arba pasveikpats@gmail.com
Facebook
Twitter
rss
http://www.smshostingas.lt/?utm_source=pasveikpats&utm_campaign=300x300&utm_medium=300x300
Užkoduok smegenis ir pasveik
Užkoduok smegenis ir pasveik
Kaip užkoduoti savo organizmą, kad jis pasveiktų pats?
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
VISOS LIGOS. Natūralūs gydymo būdai ČIA...
 

Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži(154)

Nuotrauka
Artėjant pavasariui, netinkamai laikomi vaisiai apvysta, pasikeičia jų išvaizda, o daržovės dar pradeda ir dygti, žaliuoti. Kaip vartoti tokius produktus, kad jie nepakenktų sveikatai?

Po pažaliavusia luobele – toksinas solaninas

 

Žiemos pabaigoje ir pavasarį iš visų daržovių bene atidžiausiai maistui reikėtų ruošti bilves. Mat pradėjus dygti ir pažaliavus bulvei, susidaro sveikatai  pavojingas toksinas solaninas. Ši kancerogeninė medžiaga gali sukelti vėžinius susirgimus, skrandžio ir kvėpavimo organų veiklos sutrikimus. Ypač didelė solanino koncentracija susikaupia po pažaliavusia bulvių luobele. Tad tą bulvės vietą reikėtų storiau nulupti arba tokių daržovių visai nesirinkti maistui. Solanino kiekis sumažėja maždaug 40 proc., kai daržovės yra troškinamos garuose arba apdorojamos verdančiu vandeniu.

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Drumstienė pabrėžia, kad labai svarbu pašalinti pradėjusios dygti bulvės ūglius. Juos reikėtų ne tik nuskabyti, bet ir išpjauti nedidelę dalį bulvės ties ūglio vieta.

Dygstančių morkų kotai taip pat pažaliuoja. Tą vietą būtina nupjauti, o likusi daržovės dalis yra saugi, ją galima drąsiai valgyti. Vis dėlto visų daržovių su didesniais ūgliais, maistui nereikėtų vartoti.

 

Pažaliavusiomis ir sudygusiomis daržovėmis draudžiama prekiauti

 

A.Drumstienė atkreipia dėmesį, kad nei pažaliavusios, nei sudygusios daržovės negali būti parduodamos. „Daugelis prekybininkų jas apipurškia specialia medžiaga, kad nedygtų. Tačiau jeigu ši konservuojanti medžiaga naudojama tiksliai kaip nurodo gamintojas, neviršijamos leistinos koncentracijos, žmogaus sveikatai pavojaus nekelia“, - pabrėžia specialistė.

Norint, kad namuose bulvės ir morkos kuo ilgiau nepradėtų dygti, nepažaliuotų ir nesuvystų, reikia jas tinkamai laikyti. Geriausia – vėsioje, tamsioje vietoje, medinėse arba popierinėse dėžėse, bet ne polietileniniuose maišeliuose. „Nedidelius daržovių kiekius galima laikyti šaldytuve, tačiau svarbu, kad čia nesikauptų perteklinė drėgmė ir taip pat nedėti į plastikinius maišelius. Neturint tinkamų sąlygų joms laikyti, nereikėtų iškarto daug pirkti. Neverta bulvių ar morkų atsargomis apsirūpinti kelioms savaitėms į priekį“, - teigia A.Drumstienė.

 

Iki pavasario išsilaikiusiose daržovėse nitratų mažiau nei ką tik nuėmus derlių

Šylant orui daržovės ir vaisiai apvysta, tačiau dėl to suprastėja tik jų išvaizda, o maistinė vertė beveik nenukenčia. Vartojant tokius produktus sveikatai pavojus dažniausiai nekyla. „Pavyzdžiui, pavytusias bulves ar obuolius ūkininkai gali ir pardavinėti, nes tokių produktų tik odelė susiraukšlėjusi, o vitaminų bei mineralinių medžiagų juose ne mažiau nei puikią išvaizdą išlaikiusiuose produktuose“, - sako A. Drumstienė.

 

VMVT Maisto skyriaus specialistė pabrėžia, kad iki pavasario išsilaikiusias daržoves galima drąsiai valgyti ir dėl to, jog jose yra kur kas mažiau nitratų nei ką tik nuėmus derlių. Mat šių medžiagų per žiemą natūraliai sumažėja. Daugiausiai nitratų būna ką tik subrendusiose daržovėse, jų kiekiai skiriasi įvairiose augalo dalyse: lapuose susikaupia daugiau, stiebuose ir gumbuose mažiau.

O štai papuvusių vaisių ir daržovių reikėtų vengti. „Nerekomenduojama pirkti ir vartoti nei bulvių, morkų, kopūstų, svogūnų, kitų daržovių, nei vaisių, pažeistų puvinio. Tokiuose produktuose gali įsiveisti grybeliai ir sukelti žmogui apsinuodijimą. Be to, jei puvėsis susidaro net nedideliame plotelyje, visas vaisius ar daržovė yra neskani ir gali būti nesaugi“, - primena A.Drumstienė.

Produktai pažeisti puvinio – vieni dažniausių pažeidimų, kuriuos VMVT inspektoriai nustato tikrindami vaisius ir daržoves. 2013 m. atklikta beveik 170 t daržovių ir vaisių kokybės bei ženklinimo patikrinimų. Daugiausiai pažeidimų, susijusių su ženklinimu, nustatyta dėl to, kad buvo neteisingai nurodyta arba visai nenurodyta kilmės šalis. Dažniausi kokybės pažeidimai – neteisingas suskirstymas pagal klases, mechaniniai pažeidimai, ligos, puviniai.

 

Vartotojai įsigiję pažeistus puvinio, kenkėjų arba jų apniktus, taip pat pradėjusius gesti produktus tą pačią dieną gali grąžinti juos į prekybos vietą (tam reikia turėti produkto įsigijimo čekį). Taip pat apie nekokybiškus produktus galima pranešti VMVT specialistams visą parą veikiančia nemokama telefono linija 8 800 40 403

Nuotrauka
Topinambai - organizmą valanti vitaminų bomba(6935)
Topinambai - dažnai vadinami saldžiomis bulvėmis. Juose gausu vitaminų ir jie visuomet buvo vertinami dėl sveikatinimo savybių.Plačiau...
Nuotrauka
Už mėsą pranašesnis avinžirnis(4)
Nuo maisto parduotuvių lentynų avinžirniai nedrąsiai žvilgčioja į pirkėjus. Deja, dauguma jų nepastebi ir čiumpa įprastus žirnius. Juk avinžirniai kainuoja gerokai brangiau ir yra neįprasti. Tačiau nuo žirnių skiriasi savo skoniu, be to, yra gerokai maistPlačiau...
Nuotrauka
Daigintų kviečių nauda sveikatai(0)
Gamta mums siūlo išsigelbėjimą nuo daugybės žmonijai žinomų ligų. Vienas iš unikaliausių ir organizmui naudingiausių maisto produktų yra daiginti kviečiai.Plačiau...
Nuotrauka
Aliejus aliejui nelygu. Kokį pasirinkti?(0)
Daugelis žinome, kad šalto spaudimo aliejai yra rekomenduojami kaip naudingiausi mūsų organizmui. Jie ne tik vadinami geriausiu maistu, bet ir mūsų organizmo vaistu.Plačiau...
Nuotrauka
Viskas apie druską: kokią rinktis ir kuo ji pavojinga(7040)
Lietuviai per dieną suvartoja beveik du kartus daugiau druskos negu rekomenduojama. Dėl per didelio jos vartojimo padidėja kraujospūdis ir insulto rizika, sako mitybos specialistė Ilona Drulytė.Plačiau...
Nuotrauka
Džiovinti vaisiai sveikiau nei švieži(0)
Visi mitybos specialistai pataria žmonėms dažniau valgyti džiovintų vaisių. Tai – pats natūraliausias maisto papildas, stiprinantis organizmą ir jo imuninę sistemą.Plačiau...
Nuotrauka
Mityba pagal ajurvedą: kol nepasituštinote, nevalia ir pusryčiauti(0)
Ajurveda – mokslas apie gyvenimą ir sveikatą. Pagrindiniai jo principai išdėstyti vienoje iš 4 vedų, užrašytų prieš maždaug 5000 m. Galima teigti, jog tai – Rytų filosofijos palikimas.Plačiau...
Nuotrauka
5 tibetietiškos mitybos taisyklės(0)
Tibeto gydytojų rekomendacijos dažnai sutampa su vakarų medikų nuomone, dažnai netgi patvirtina tradicinės medicinos taisykles. Juolab kad vis daugiau Europos šalių gyventojų ieškodami pagalbos pasitiki rytų išmintimi.Plačiau...
Nuotrauka
4 mitybos klaidos, kurios jus sendina(0)
Pateikiame keturias labiausiai paplitusias klaidas, kurios daro labai didelę įtaką mūsų sveikatai.Plačiau...
Nuotrauka
Prieskoniai vietoje vaistų: ką valgyti norint nesirgti(0)
Tai, kad prieskonius galima naudoti vietoje vaistų, žmonės žinojo jau nuo senų senovės. Ne veltui Viduramžiais jų galima buvo įsigyti tik vaistinėje, be to, už kainą, dešimtis kartų viršijančią įprastų produktų.Plačiau...
Nuotrauka
Šokoladas vietoj aspirino(0)
Paaiškėjo, jog visų mūsų mėgstamas šokoladas užkerta kelią trombų susidarymui kraujyje, beveik kaip aspirinas.Plačiau...
Nuotrauka
KAVA - ,,UŽ“ ir ,,PRIEŠ“(0)
Milijonai žmonių visame pasaulyje kasdien mėgaujasi kava. Ne vienas sakome: „Koks gi rytas be kavos puodelio?“. Ir, ko gero, daugelis esame girdėję apie kavos žalą sveikatai bei pamąstymus, kaip šį poveikį sumažinti.Plačiau...
Nuotrauka
Žuvis, kuri naudingumu prilygsta lašišai, bet yra gerokai pigesnė(0)
Daktarams jau seniai aišku, jog visos riebių žuvų rūšys, kurioms priskiriama ir silkė, teigiamai veikia žmogaus organizmą, saugo nuo aterosklerozės ir normalizuoja širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą.Plačiau...
Nuotrauka
Kodėl košės naudingos širdžiai ir kraujagyslėms(0)
Kruopų košės yra širdies sąjungininkės, kovojant su ateroskleroze ir išemija. Juk kruopų ląsteliena neleidžia organizmui pasisavinti su maistu gaunamo cholesterolio.Plačiau...
Nuotrauka
Daigai – ir maistas, ir vaistas(0)
Nuo daigo prasideda augalo gyvenimas. Todėl nenuostabu, kad gamta apdovanojo juos milžiniška jėga – juose sukaupti visi vitaminai ir mineralai. Pavyzdžiui, folio rūgšties daiguose 4 k. daugiau nei grūduose.Plačiau...
Ką keliskart per dieną ragauja šimtamečiai?(0)
Sveikuolės pataria kasdien valgyti pienių žiedus ir grūdintis lediniame vandenyje(0)
Kaip išsirinkti alyvuogių aliejų?(0)
Kokias kruopas pirkti ir kurių vengti?(0)
Kodėl žiemą nepatartina valgyti žalių agurkų(0)
Blogiausia, ką galime suvalgyti(3)
Kas būtų, jeigu valgytume vien mėsą?(0)
Didelis mėsos kiekis sveikatai kenkia taip pat kaip rūkymas(653)
Desertiniai moliūgų pusryčiai(0)
Mildos perlinių kruopų kotletai(0)
Pienas – priešas numeris vienas?(0)
Įspėjimas sūrio ir mėsos mėgėjams(0)
Žolininkas: senovėje kavą ruošdavo iš įvairiausių sėklų ar šakniavaisių(0)
Salotos su avinžirniais(0)
Medaus rūšys. Kaip atskirti, pasirinkti(0)
Medus + cinamonas GYDO VISAS LIGAS(0)
Ar pigi arbata pakeliuose gali pakenkti sveikatai?(0)
 
DIENOS SENTENCIJA
. Žmogus, kuris sako, kad to padaryti neįmanoma - neturėtų pertraukinėti žmogaus, kuris tai daro.
Kinų išminčiai sako

 

 

Kartodami AFIRMACIJĄ - gydantį teiginį, pašalinsite ligos priežastį ir liga pasitrauks. Net jei netikite energetine žodžio galia, kartokite teiginį daugybę kartų ir pamatysite, kaip viskas ims keistis.

 

ENERGETINĖ ŽODŽIO GALIA – LABAI STIPRI.  

 

LIGA: Depresija.

 

LIGOS PRIEŽASTIS: Dažnas pyktis. Beviltiškumo jausmas.

 

GYDANTIS TEIGINYS: Myliu save. Esu ramus. Pats kuriu savo gyvenimą. Manęs neliečia kitų žmonių trūkumai ir baimės.

Jūsų reklama ČIA