2018 spalio 16 d., antradienis
/
Rašykite mums čia: Email
arba pasveikpats@gmail.com
Facebook
Twitter
rss
http://www.smshostingas.lt/?utm_source=pasveikpats&utm_campaign=300x300&utm_medium=300x300
7 naudingiausi produktai širdžiai
7 naudingiausi produktai širdžiai
Obuoliai ir džiovinti abrikosai – tai tik dalis maisto produktų, kurie gali užkirsti kelią širdies ligoms.
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
VISOS LIGOS. Natūralūs gydymo būdai ČIA...
 

Ką keliskart per dieną ragauja šimtamečiai?(0)

Nuotrauka
Kopūstas (lot. Brassica oleracea) liaudies kulinarijoje nuo seno gerbiamas. Mūsų prosenelės pašaudavo į duonkepę krosnį ruginį kepalą, ant kopūstlapių paguldytą – labai gardi iškepdavo duonelė.

Tiesa, senais laikais kopūstai laikyti prastuomenės maistu; ponija pripažindavo nebent brokolius ar žiedinius kopūstus. Ponija gal nedaug ką žinojo apie tą daržovę, į mūsų šiaurinius kraštus atėjusią tik apie XI–XII amžių. Labiau į pietus, prie Viduržemio jūros, jau daug seniau buvo žinoma, kad kopūstas – ne tik gardu, bet ir labai sveika valgyti. Apie tai rašė Platonas, Aristotelis, medicinos tėvas Hipokratas dar IV a. pr. Kr.

 

Nepersūdyti tiesiogine prasme

 

Jubiliatams vis linkime ilgiausių metų. O kam gi įdomu ilgus metus praleisti patale su naktiniu puodu po lova? Gerai, jeigu gyveni sveikas... Žinomas rusų mokslininkas, 1908 m. Nobelio premijos laureatas Ilja Mečnikovas tyrinėjo ir sveikatos, ir senėjimo, mirties klausimus. Jis tvirtino, jog daugelis bakterijų nuodija žmogaus organizmą ir sukelia raumenų atrofiją – šiandien katastrofiškai plintančią ligą.

 

Mokslininkas rekomendavo vartoti produktus, turinčius pienarūgščių bakterijų, galinčių sunaikinti tas kenksmingąsias. Mat yra ir „gerųjų“ bakterijų, padedančių suskaidyti įvairų maistą į lengvai organizmo pasisavinamas daleles.

 

Keliaudamas po pasaulį I. Mečnikovas buvo sutikęs 143 metų ilgaamžį, besididžiuojantį puikia sveikata, geru regėjimu ir aštriu protu. Taigi šis… kasdien valgydavo nesūdytų kopūstų. Austrijoje I. Mečnikovui teko susipažinti su 101 metų moterimi, lydinčia keliautojų grupes kalnų takeliais. Ji irgi kelis kartus per dieną valgydavo nesūdytų kopūstų. Garsiam natūropatui amerikiečiui Paului Braggui teko sutikti neįtikima sveikata stebinančių Balkanų gyventojų. Pasirodo, ir jie nuolat valgydavo nesūdytų kopūstų. Būtent nesūdytų! Beje, ir I. Mečnikovas, ir P. Braggas griežtai smerkė druskos vartojimą tokiais kiekiais, kokie šiandien laikomi norma.

 

Norintiems suliesėti

 

Kopūstai priklauso kryžmažiedžių šeimai, taigi jie giminingi ridikams, ropėms, garstyčioms, rapsams, krienams ir kitiems šios šeimos augalams. Kopūstų gali būti įvairiausių atmainų ir veislių, bet visiems bendra tai, kad juose yra sieringų junginių gliukosinolatų, tarp jų eterinio garstyčių aliejaus, suteikiančio šioms daržovėms specifinį kvapą ir prieskonį.

Kopūstuose yra daug skysčio ir ląstelienos, jų patiekalai gerai pasotina, o turi labai mažai kalorijų: 100 gramų – tik 25 kalorijos. Taigi valgantiems daug šių daržovių – maža tikimybė prisiauginti nereikalingo svorio, veikiau atvirkščiai.

 

Kopūstuose visai nėra riebalų, cholesterolio, o ląsteliena labai svarbi virškinimui. Tačiau kai kam jie gali sukelti nemalonų vidurių pūtimą: į storąją žarną patekusios balastinės medžiagos yra skaidomos žarnyno bakterijų, proceso metu išsiskiria ir dujų. Turintiems tokį polinkį patariama į valgį pridėti truputį kmynų: kopūstai bus virškinami „ramiau“. Dietologai siūlo rinktis ir švelnesnes šios daržovės atmainas: žiedinius kopūstus, brokolius, kaliaropes...

 

Seniai žinoma, kad kopūstai valgyti sveika besiskundžiantiems gastritu, skrandžio opalige. Nustatyta, kad daržovėje esančios medžiagos naikina patogenines bakterijas, kaip kad helikobakteriją, kuri dažniausiai kalta dėl tokių virškinamojo trakto sutrikimų. Negaluojant patartina kasdien išgerti po 3 stiklelius šviežių kopūstų sulčių.

 

Vaistas nuo skorbuto

 

Kopūstuose yra ypač daug vitamino C (askorbo rūgšties). Kai kuriose atmainose, pavyzdžiui, brokoliuose ar Briuselio kopūstuose, šio gyvybiškai svarbaus vitamino yra netgi daugiau negu citrinose, kiviuose. Kopūstai, ypač baltieji gūžiniai, iš visų daržovių išsilaiko bene ilgiausiai, todėl pripažinti tipine žiemos daržove, aprūpinančia vitaminais šiuo „liesu“ metų laiku.

 

Vitaminų turtingi rauginti, t. y. natūraliai susidarančios pieno rūgšties fermentuoti, kopūstai. Senais laikais tai buvo būtinas produktas jūros laivuose per ilgas keliones, gynęs jūreivius nuo skorbuto, kai tekdavo ilgai apsieiti be šviežių vaisių ir daržovių. 100 g raugintų kopūstų turi tiek pat vitamino C, kaip stiklinė apelsinų sulčių, – 50 mg. Šis vitaminas veikia kaip antioksidantas, gerina organizmo atsparumą infekcijoms, stiprina kraujagyslių sieneles.

 

Vitaminas C išlieka ir virtuose kopūstuose, tik nereikia virti per ilgai, kad askorbo rūgštis nesuirtų. 
Be to, kopūstuose yra vitaminų A, E, B1, B5, B6, raugintuose veikiant pieno rūgščiai susidaro šiek tiek vitamino B12, paprastai randamo gyvulinės kilmės produktuose. Kopūstuose esantis vitaminas K yra svarbus kaulų metabolizmui, be to, sergant Alzheimerio liga jis stabdo smegenų neuronų irimą.

 

Kopūstuose gausu kalio, o tai svarbus organizmo skysčių komponentas, taip pat yra magnio, mangano, geležies, reikalingos kraujo ląstelių gamybai. Iš kopūstų kalcio gauname daugiau negu iš kitų daržovių.

 

Mokslininkai atranda kopūstuose įvairių fitocheminių junginių, skirtingose kopūstų atmainose sudarančių savitus derinius. Tiocianatai, luteinas, zeaksantinas, sulforafanas veikia kaip stiprūs antioksidantai, neutralizuojantys laisvuosius radikalus (dėl įvairių priežasčių pakitusias nepilnas molekules, klaidžiojančias ir atakuojančias organizmo audinių ląsteles), be to, šie junginiai mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.

Kopūstai, o ypač garbanotieji (Savojos), yra geras sinigrino šaltinis. Tai vienas iš gliukosinolatų, į kurį mokslininkai atkreipė ypatingą dėmesį tirdami vėžio prevencijos galimybes. Nustatyta, kad jis ypač veiksmingas kalbant apie šlapimo pūslės, gaubtinės žarnos, prostatos vėžį.

 

Kaip kopūstą ruošti stalui?

 

Kaip ir kokius kopūstų patiekalus ruošti – skonio dalykas. Tačiau specialistai nustatė, kad žali arba trumpai pavirti kopūstai veiksmingiausi vėžio prevencijos tikslams, ilgai virti didumos šio poveikio netenka. Be to, patariama kopūstus ne virti, o šutinti garuose. Tai daug geriau negu ruošti mikrobangėje krosnelėje. Mat per dvi minutes mikrobangėje suyra tiek pat mirosinazės enzimų, kiek per 7 min. garuose, o mirosinazės enzimai reikalingi kopūstų gliukosinolatams paversti vėžį stabdančiais elementais.

 

Virti ar garuose šutinti kopūstai būna vandeningi. Kad išliktų daugiausia maisto medžiagų ir skonio, patariama juos apkepinti (supjaustyti 0,5 cm storio riekelėmis ir prieš kepinant palaikyti 5 minutes).

 

Pasigaminkite nuostabų vaistą 

 

Kopūstus reikia supjaustyti ir kietai sugrūsti inde (tik jokiu būdu ne metaliniame ir ne plastmasiniame) 3–4 cm sluoksniu. Ant jo užberti ploną svogūnų ir česnakų mišinio sluoksnį (1:1).

Vėl 3–4 cm kopūstų, svogūnų ir česnakų sluoksnis, ir t. t., kol iki indo viršaus liks 8–10 cm.
Visą mišinį užpilti švariu šaltu vandeniu (tik ne iš čiaupo, ne chloruotu). Viršų uždengti keliais sveikais kopūstlapiais, paskui – audinio atraiža, ant audinio dėti lentelę ir svarmenį. Indą pastatyti šiltoje vietoje (22–27 oC) ir palaikyti 7–10 dienų.

Tokie kopūstai būna specifinio (neįprasto, bet tik pirmąsyk) skonio. Jei norite būti žvalūs, optimistiškai nusiteikę ir sveiki sulaukti šimto metų – pabandyti verta.



http://grynas.delfi.lt/archive/print.php?id=63889620#ixzz2sHnxhWah

Nuotrauka
Topinambai - organizmą valanti vitaminų bomba(6935)
Topinambai - dažnai vadinami saldžiomis bulvėmis. Juose gausu vitaminų ir jie visuomet buvo vertinami dėl sveikatinimo savybių.Plačiau...
Nuotrauka
Už mėsą pranašesnis avinžirnis(4)
Nuo maisto parduotuvių lentynų avinžirniai nedrąsiai žvilgčioja į pirkėjus. Deja, dauguma jų nepastebi ir čiumpa įprastus žirnius. Juk avinžirniai kainuoja gerokai brangiau ir yra neįprasti. Tačiau nuo žirnių skiriasi savo skoniu, be to, yra gerokai maistPlačiau...
Nuotrauka
Daigintų kviečių nauda sveikatai(0)
Gamta mums siūlo išsigelbėjimą nuo daugybės žmonijai žinomų ligų. Vienas iš unikaliausių ir organizmui naudingiausių maisto produktų yra daiginti kviečiai.Plačiau...
Nuotrauka
Aliejus aliejui nelygu. Kokį pasirinkti?(0)
Daugelis žinome, kad šalto spaudimo aliejai yra rekomenduojami kaip naudingiausi mūsų organizmui. Jie ne tik vadinami geriausiu maistu, bet ir mūsų organizmo vaistu.Plačiau...
Nuotrauka
Viskas apie druską: kokią rinktis ir kuo ji pavojinga(7040)
Lietuviai per dieną suvartoja beveik du kartus daugiau druskos negu rekomenduojama. Dėl per didelio jos vartojimo padidėja kraujospūdis ir insulto rizika, sako mitybos specialistė Ilona Drulytė.Plačiau...
Nuotrauka
Džiovinti vaisiai sveikiau nei švieži(0)
Visi mitybos specialistai pataria žmonėms dažniau valgyti džiovintų vaisių. Tai – pats natūraliausias maisto papildas, stiprinantis organizmą ir jo imuninę sistemą.Plačiau...
Nuotrauka
Mityba pagal ajurvedą: kol nepasituštinote, nevalia ir pusryčiauti(0)
Ajurveda – mokslas apie gyvenimą ir sveikatą. Pagrindiniai jo principai išdėstyti vienoje iš 4 vedų, užrašytų prieš maždaug 5000 m. Galima teigti, jog tai – Rytų filosofijos palikimas.Plačiau...
Nuotrauka
5 tibetietiškos mitybos taisyklės(0)
Tibeto gydytojų rekomendacijos dažnai sutampa su vakarų medikų nuomone, dažnai netgi patvirtina tradicinės medicinos taisykles. Juolab kad vis daugiau Europos šalių gyventojų ieškodami pagalbos pasitiki rytų išmintimi.Plačiau...
Nuotrauka
4 mitybos klaidos, kurios jus sendina(0)
Pateikiame keturias labiausiai paplitusias klaidas, kurios daro labai didelę įtaką mūsų sveikatai.Plačiau...
Nuotrauka
Prieskoniai vietoje vaistų: ką valgyti norint nesirgti(0)
Tai, kad prieskonius galima naudoti vietoje vaistų, žmonės žinojo jau nuo senų senovės. Ne veltui Viduramžiais jų galima buvo įsigyti tik vaistinėje, be to, už kainą, dešimtis kartų viršijančią įprastų produktų.Plačiau...
Nuotrauka
Šokoladas vietoj aspirino(0)
Paaiškėjo, jog visų mūsų mėgstamas šokoladas užkerta kelią trombų susidarymui kraujyje, beveik kaip aspirinas.Plačiau...
Nuotrauka
KAVA - ,,UŽ“ ir ,,PRIEŠ“(0)
Milijonai žmonių visame pasaulyje kasdien mėgaujasi kava. Ne vienas sakome: „Koks gi rytas be kavos puodelio?“. Ir, ko gero, daugelis esame girdėję apie kavos žalą sveikatai bei pamąstymus, kaip šį poveikį sumažinti.Plačiau...
Nuotrauka
Žuvis, kuri naudingumu prilygsta lašišai, bet yra gerokai pigesnė(0)
Daktarams jau seniai aišku, jog visos riebių žuvų rūšys, kurioms priskiriama ir silkė, teigiamai veikia žmogaus organizmą, saugo nuo aterosklerozės ir normalizuoja širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą.Plačiau...
Nuotrauka
Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži(154)
Artėjant pavasariui, netinkamai laikomi vaisiai apvysta, pasikeičia jų išvaizda, o daržovės dar pradeda ir dygti, žaliuoti. Kaip vartoti tokius produktus, kad jie nepakenktų sveikatai?Plačiau...
Nuotrauka
Kodėl košės naudingos širdžiai ir kraujagyslėms(0)
Kruopų košės yra širdies sąjungininkės, kovojant su ateroskleroze ir išemija. Juk kruopų ląsteliena neleidžia organizmui pasisavinti su maistu gaunamo cholesterolio.Plačiau...
Daigai – ir maistas, ir vaistas(0)
Sveikuolės pataria kasdien valgyti pienių žiedus ir grūdintis lediniame vandenyje(0)
Kaip išsirinkti alyvuogių aliejų?(0)
Kokias kruopas pirkti ir kurių vengti?(0)
Kodėl žiemą nepatartina valgyti žalių agurkų(0)
Blogiausia, ką galime suvalgyti(3)
Kas būtų, jeigu valgytume vien mėsą?(0)
Didelis mėsos kiekis sveikatai kenkia taip pat kaip rūkymas(653)
Desertiniai moliūgų pusryčiai(0)
Mildos perlinių kruopų kotletai(0)
Pienas – priešas numeris vienas?(0)
Įspėjimas sūrio ir mėsos mėgėjams(0)
Žolininkas: senovėje kavą ruošdavo iš įvairiausių sėklų ar šakniavaisių(0)
Salotos su avinžirniais(0)
Medaus rūšys. Kaip atskirti, pasirinkti(0)
Medus + cinamonas GYDO VISAS LIGAS(0)
Ar pigi arbata pakeliuose gali pakenkti sveikatai?(0)
 
DIENOS SENTENCIJA
. Žmogus, kuris sako, kad to padaryti neįmanoma - neturėtų pertraukinėti žmogaus, kuris tai daro.
Kinų išminčiai sako

 

 

Kartodami AFIRMACIJĄ - gydantį teiginį, pašalinsite ligos priežastį ir liga pasitrauks. Net jei netikite energetine žodžio galia, kartokite teiginį daugybę kartų ir pamatysite, kaip viskas ims keistis.

 

ENERGETINĖ ŽODŽIO GALIA – LABAI STIPRI.  

 

LIGA: Depresija.

 

LIGOS PRIEŽASTIS: Dažnas pyktis. Beviltiškumo jausmas.

 

GYDANTIS TEIGINYS: Myliu save. Esu ramus. Pats kuriu savo gyvenimą. Manęs neliečia kitų žmonių trūkumai ir baimės.

Jūsų reklama ČIA