2018 gruodžio 11 d., antradienis
/
Rašykite mums čia: Email
arba pasveikpats@gmail.com
Facebook
Twitter
rss
http://www.smshostingas.lt/?utm_source=pasveikpats&utm_campaign=300x300&utm_medium=300x300
Puikios išvaizdos paslaptis - žaliavalgystė?
Puikios išvaizdos paslaptis - žaliavalgystė?
Gyvenimas laikantis riešutų, sėklų, vaisių ir daržovių dietos neatrodo labai patrauklus, bet 29 m. žaliavalgė Susan Reynolds tvirtina, kad būtent tokia mityba padeda jai atrodyti taip jaunatviškai, jog žmonės dažnai palaiko ją 16 m. paaugle.
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
VISOS LIGOS. Natūralūs gydymo būdai ČIA...
 

Kaip išsirinkti alyvuogių aliejų?(0)

Nuotrauka
Į parduotuvę aliejaus nors kartą keliavo kiekvienas iš mūsų. Pilnos lentynos, prikrautos nuo viršaus iki apačios. Kaip išsirinkti?

 

Mes apžvelgsime pagrindinius gero aliejaus požymius ir aiškinsimės, nuo ko priklauso jo kaina.

 

Pakuotė

 

Gerą aliejų išsirinkti galite įdėmiai apžiūrėję jo pakuotę. Ko ieškoti? Internetinės parduotuvės netikmakaronai.lt ir dviejų itališkų produktų parduotuvių „Itališko skonio gurmanai“ Vilniuje vadovė Liana Davletšina sako, kad yra 4 pagrindiniai kriterijai:

 

  • atkreipkite dėmesį į patį butelį. Aukštos kokybės aliejaus gamintojai niekuomet nepilsto savo produkto į skaidraus stiklo butelį. Aliejus skaidriame butelyje praranda naudingąsias savybes ir vitaminą E. Todėl visuomet rinkitės aliejų tamsinto stiklo butelyje.

 

  • pirkite filtruotą alyvuogių aliejų.Nefiltruotas alyvuogių aliejus turi būti suvartotas per labai trumpą laiką, mat jame lieka vandens molekulių bei sutrintos alyvuogių masės likučių, dėl kurių laikui bėgant aliejus genda. Rekomenduojama nefiltruotą alyvuogių aliejų suvartoti per keletą savaičių nuo išpilstymo į butelius. Filtruotas alyvuogių aliejus galioja apie pusantrų metų.

 

  • aliejus jautriai reaguoja į ženklius temperatūrų svyravimus,todėl nelaikykite aliejaus prie karščio šaltinių ar šaldytuve. Aliejaus laikymui puikiai tinka  kambario temperatūra.

 

  • aliejaus butelio dydį rinkitės pagal tai, kiek daug jo vartojate.Atidarius butelį ar metalinę talpą, aliejus pradeda oksiduotis, kuo mažiau produkto talpoje, tuo daugiau ten deguonies, tad oksidacija vyksta greičiau. Jei alyvuogių aliejaus naudojate nedaug, pirkite mažesnės talpos butelį, jei daug, galite pirkti ir metalinę talpą, tačiau suvartoti ją reiktų ne ilgiau nei per mėnesį.

 

Ženklinimas

 

Alyvuogių aliejus skirstomas į daugybę kategorijų, tačiau kuo jo rūgštingumas mažesnis, tuo aliejus geresnis. Vertingiausias pirmojo spaudimo ypač tyras alyvuogių aliejus (angl. Extra Virgin Olive Oil). Jis išgaunamas tiesiogiai iš alyvuogių ir tik mechaninėmis priemonėmis. Laisvųjų riebalų rūgščių (oleino rūgšties) tokiame aliejuje  ne daugiau kaip 0,8 g/100g.

 

„Tačiau vien užrašas etiketėje ypač tyras (Extra virgin olive oil arba olio  extra vergine di oliva), dar nieko nereiškia. Intervalas nuo 0 iki 0,8 % rūgštingumo yra labai platus, tad tiek 0,8 %, tiek 0,4 %, tiek 0,1 % rūgštingumą turintis alyvuogių aliejus bus vadinamas ypač tyru, tačiau tokių produktų kokybė skirsis kardinaliai“, – tikina L. Davletšina. Kuo mažesnis aliejaus rūgštingumas, tuo daugiau jame polifenolių – natūralių antioksidantų, naudingų mūsų organizmui. Deja, tikslus aliejaus rūgštingumas ant butelio aptinkamas itin retai.

 

Gamybos būdas

 

Dažnai ant aliejaus butelio matote užrašas šalto spaudimo arba pirmo spaudimo. Ką tai reiškia? Šalto spaudimo aliejus išgaunamas žemesnėje kaip +27°C temperatūroje mechaniniu spaudimu, naudojant hidraulinius presus. Jokie alyvuogių pakaitinimo, cheminiai ar kiti fiziniai apdorojimo metodai šiame etape nenaudojami. „Pirmo spaudimo alyvuogių aliejus gaunamas tiesiogiai spaudžiant alyvuoges, o ne jų išspaudas“, – sako aliejaus žinovė.

 

Kokybės garantu paprastai galite laikyti ir ant pakuotės esantį DOP (denominazione di origine protetta) ženklą, kuris reiškia, kad produkto kilmės vieta yra saugoma. Taigi jis garantuoja, kad alyvuogės surinktos, aliejus pagamintas ir supilstytas į butelius konkrečiame ant butelio nurodytame regione.

 

Beje,  kuo daugiau laiko alyvuogės praleidžia kelyje į spaudyklą arba sandėlyje, tuo labiau nukenčia aliejaus kokybė. Jei ūkininkas ne tik augina alyvuoges, bet ir turi savo spaudyklą, tikėtina, kad alyvuoges išspaus netrukus po surinkimo ir taip bus išsaugotos visos jų naudingosios savybės.  Tad atkreipkite dėmesį, ar aliejus pagamintas ir išpilstytas konkrečiame ūkyje ar tiesiog Europos Sąjungoje. „Pastaruoju atveju – alyvuogės gali būti užaugintos vienoje šalyje, išspaustos kitoje, o aliejus supilstytas į butelius trečioje. Tuomet ir tokio aliejaus kokybė abejotina“, – perspėja L. Davletšina.

 

Skonis

 

Vien informacijos ant butelio nustatyti, ar alyvuogių aliejus kokybiškas, nepakaks. Deja, bet nepakaks net cheminių tyrimų. Įvertinti, ar produktas kokybiškas visais požiūriais, gali tik pats žmogus. Tad svarbu ragauti.

 

Kokybiško ir gero alyvuogių aliejaus savybės:

 

  • kartumas. Aliejus turi būti šiek tiek kartus. Kuo kartesnis aliejus, tuo daugiau jame polifenolių. Toks aliejus bus pagamintas iš žalių, nepilnai sunokusių alyvuogių. Tačiau tą sau gali leisti tik aukščiausios kokybės siekiantys ūkiai. Mat kuo alyvuogės labiau sunoksta, tuo daugiau aliejaus iš jų galima išspausti (iš pilnai sunokusių alyvuogių galima išspausti daugiau nei du kartus daugiau aliejaus nei iš nepilnai sunokusių).

 

  • vaisiškumas – tiek uoslės, tiek skoninė savybė. Vaisiškumui įtakos turi alyvuogės veislė (vien Italijoje jų priskaičiuojama kone 600, o visame pasaulyje virš 800), klimatas, dirvožemis, laiko tarpas per kurį surenkamos alyvuogės ir išspaudžiamas aliejus, aliejaus spaudimo būdas ir sandėliavimas. Vaisiškumas gali būti  švelnus, vidutinis ir intensyvus.

 

  • pikantiškumas – itin svarbi kokybiško alyvuogių aliejaus charakteristika. Pikantiškumą juntame ragaudami aliejų, kuomet juntame kutenimą aliejui leidžiantis gomuriu. Pikantiškas aliejus bus tik tuomet, kai jis pagamintas iš nesunokusių, dar žalių alyvuogių.

 

Beje, ar žinojote, kad kokybiškas alyvuogių aliejus gali kvepėti tokiais neįtikėtinais kvapais kaip ką tik nupjautos žolės, citrinų, pomidorų ar netgi braškių? Visi aliejaus kvapai skirtomis į 10 kategorijų: žoliškus, citrusinių vaisių, prieskoninių žolelių, gėlių, baltųjų vaisių (obuolių, persikų ir kt.), egzotinių vaisių, džiovintų vaisių, uogų, prieskonių (cinamono, pipirų, vanilės ir kt.), daržoviškus. Išsirinkto aliejaus kokybę galite pasitikrinti kasmet atnaujinamame tarptautiniame tyro alyvuogių aliejaus gide FLOS OLEI. Čia vertinami aliejai iš viso pasaulio. Be to, pateikiamas geriausiųjų 500-tukas.

 

Tinkamumas maistui

 

„Aliejus kaip ir vynas turėtų būti derinamas prie gaminamo patiekalo. Jis turi ne užgožti, o papildyti patiekalą, išryškinti jo skonį, suteikti šviežią išskirtinį aromatą“, – sako aliejaus žinovė. Tad kokybiško aliejaus etiketėje visuomet rasite rekomendacijas, prie kokių patiekalų geriausiai dera perkamas aliejus.

 

Tyras alyvuogių aliejus tinka kepimui, tačiau svarbu jo kokybė. Mat kiekvieni riebalai turi savo „dūmo taško“ temperatūrą – tai toks taškas, kuomet kaitinami riebalai tampa toksiškais.  Ši temparatūra priklauso nuo riebalų rūgštingumo. Pavyzdžiui, ypač tyro alyvuogių aliejaus, kurio rūgštingumas iki 0,2 „dūmo taško“ temperatūra maždaug 220 laipsnių, tuo tarpu aliejaus, kurio rūgštingumas 1, temperatūra, prie kurios aliejus pradeda virsti toksišku,  160 laipsnių.

 

„Įdomu tai, kad ypač tyras alyvuogių aliejus yra vieninteliai riebalai, kuriuose yra polifenolių, o tai reiškia, kad net tuo momentu, kai pasiekiama „dūmo taško“ temperatūra ir pradeda kurtis laisvieji radikalai, jie iškart pasisavinami polifenolių, esančių aliejuje. Tad net ir pasiekus „dūmo taško“ temperatūrą, turite pakankamai laiko patiekalui pagaminti“, – pasakoja 2014 metais geriausiu pripažinto alyvuogių aliejaus ūkio pasaulyje savininkė Marina De Carlo.

 

Nuotrauka
Topinambai - organizmą valanti vitaminų bomba(7131)
Topinambai - dažnai vadinami saldžiomis bulvėmis. Juose gausu vitaminų ir jie visuomet buvo vertinami dėl sveikatinimo savybių.Plačiau...
Nuotrauka
Už mėsą pranašesnis avinžirnis(4)
Nuo maisto parduotuvių lentynų avinžirniai nedrąsiai žvilgčioja į pirkėjus. Deja, dauguma jų nepastebi ir čiumpa įprastus žirnius. Juk avinžirniai kainuoja gerokai brangiau ir yra neįprasti. Tačiau nuo žirnių skiriasi savo skoniu, be to, yra gerokai maistPlačiau...
Nuotrauka
Daigintų kviečių nauda sveikatai(0)
Gamta mums siūlo išsigelbėjimą nuo daugybės žmonijai žinomų ligų. Vienas iš unikaliausių ir organizmui naudingiausių maisto produktų yra daiginti kviečiai.Plačiau...
Nuotrauka
Aliejus aliejui nelygu. Kokį pasirinkti?(0)
Daugelis žinome, kad šalto spaudimo aliejai yra rekomenduojami kaip naudingiausi mūsų organizmui. Jie ne tik vadinami geriausiu maistu, bet ir mūsų organizmo vaistu.Plačiau...
Nuotrauka
Viskas apie druską: kokią rinktis ir kuo ji pavojinga(7040)
Lietuviai per dieną suvartoja beveik du kartus daugiau druskos negu rekomenduojama. Dėl per didelio jos vartojimo padidėja kraujospūdis ir insulto rizika, sako mitybos specialistė Ilona Drulytė.Plačiau...
Nuotrauka
Džiovinti vaisiai sveikiau nei švieži(0)
Visi mitybos specialistai pataria žmonėms dažniau valgyti džiovintų vaisių. Tai – pats natūraliausias maisto papildas, stiprinantis organizmą ir jo imuninę sistemą.Plačiau...
Nuotrauka
Mityba pagal ajurvedą: kol nepasituštinote, nevalia ir pusryčiauti(0)
Ajurveda – mokslas apie gyvenimą ir sveikatą. Pagrindiniai jo principai išdėstyti vienoje iš 4 vedų, užrašytų prieš maždaug 5000 m. Galima teigti, jog tai – Rytų filosofijos palikimas.Plačiau...
Nuotrauka
5 tibetietiškos mitybos taisyklės(0)
Tibeto gydytojų rekomendacijos dažnai sutampa su vakarų medikų nuomone, dažnai netgi patvirtina tradicinės medicinos taisykles. Juolab kad vis daugiau Europos šalių gyventojų ieškodami pagalbos pasitiki rytų išmintimi.Plačiau...
Nuotrauka
4 mitybos klaidos, kurios jus sendina(0)
Pateikiame keturias labiausiai paplitusias klaidas, kurios daro labai didelę įtaką mūsų sveikatai.Plačiau...
Nuotrauka
Prieskoniai vietoje vaistų: ką valgyti norint nesirgti(0)
Tai, kad prieskonius galima naudoti vietoje vaistų, žmonės žinojo jau nuo senų senovės. Ne veltui Viduramžiais jų galima buvo įsigyti tik vaistinėje, be to, už kainą, dešimtis kartų viršijančią įprastų produktų.Plačiau...
Nuotrauka
Šokoladas vietoj aspirino(0)
Paaiškėjo, jog visų mūsų mėgstamas šokoladas užkerta kelią trombų susidarymui kraujyje, beveik kaip aspirinas.Plačiau...
Nuotrauka
KAVA - ,,UŽ“ ir ,,PRIEŠ“(0)
Milijonai žmonių visame pasaulyje kasdien mėgaujasi kava. Ne vienas sakome: „Koks gi rytas be kavos puodelio?“. Ir, ko gero, daugelis esame girdėję apie kavos žalą sveikatai bei pamąstymus, kaip šį poveikį sumažinti.Plačiau...
Nuotrauka
Žuvis, kuri naudingumu prilygsta lašišai, bet yra gerokai pigesnė(0)
Daktarams jau seniai aišku, jog visos riebių žuvų rūšys, kurioms priskiriama ir silkė, teigiamai veikia žmogaus organizmą, saugo nuo aterosklerozės ir normalizuoja širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą.Plačiau...
Nuotrauka
Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži(165)
Artėjant pavasariui, netinkamai laikomi vaisiai apvysta, pasikeičia jų išvaizda, o daržovės dar pradeda ir dygti, žaliuoti. Kaip vartoti tokius produktus, kad jie nepakenktų sveikatai?Plačiau...
Nuotrauka
Kodėl košės naudingos širdžiai ir kraujagyslėms(0)
Kruopų košės yra širdies sąjungininkės, kovojant su ateroskleroze ir išemija. Juk kruopų ląsteliena neleidžia organizmui pasisavinti su maistu gaunamo cholesterolio.Plačiau...
Daigai – ir maistas, ir vaistas(0)
Ką keliskart per dieną ragauja šimtamečiai?(0)
Sveikuolės pataria kasdien valgyti pienių žiedus ir grūdintis lediniame vandenyje(0)
Kokias kruopas pirkti ir kurių vengti?(0)
Kodėl žiemą nepatartina valgyti žalių agurkų(0)
Blogiausia, ką galime suvalgyti(3)
Kas būtų, jeigu valgytume vien mėsą?(0)
Didelis mėsos kiekis sveikatai kenkia taip pat kaip rūkymas(1623)
Desertiniai moliūgų pusryčiai(0)
Mildos perlinių kruopų kotletai(0)
Pienas – priešas numeris vienas?(0)
Įspėjimas sūrio ir mėsos mėgėjams(0)
Žolininkas: senovėje kavą ruošdavo iš įvairiausių sėklų ar šakniavaisių(0)
Salotos su avinžirniais(0)
Medaus rūšys. Kaip atskirti, pasirinkti(0)
Medus + cinamonas GYDO VISAS LIGAS(0)
Ar pigi arbata pakeliuose gali pakenkti sveikatai?(0)
 
DIENOS SENTENCIJA
. Žmogus, kuris sako, kad to padaryti neįmanoma - neturėtų pertraukinėti žmogaus, kuris tai daro.
Kinų išminčiai sako

 

 

Kartodami AFIRMACIJĄ - gydantį teiginį, pašalinsite ligos priežastį ir liga pasitrauks. Net jei netikite energetine žodžio galia, kartokite teiginį daugybę kartų ir pamatysite, kaip viskas ims keistis.

 

ENERGETINĖ ŽODŽIO GALIA – LABAI STIPRI.  

 

LIGA: Depresija.

 

LIGOS PRIEŽASTIS: Dažnas pyktis. Beviltiškumo jausmas.

 

GYDANTIS TEIGINYS: Myliu save. Esu ramus. Pats kuriu savo gyvenimą. Manęs neliečia kitų žmonių trūkumai ir baimės.

Jūsų reklama ČIA