2020 balandžio 05 d., sekmadienis
/
Rašykite mums čia: Email
arba pasveikpats@gmail.com
Facebook
Twitter
rss
http://www.smshostingas.lt/?utm_source=pasveikpats&utm_campaign=300x300&utm_medium=300x300
5 kraujotakos sutrikimų požymiai
5 kraujotakos sutrikimų požymiai
Kokie simptomai rodo, kad reikia susirūpinti ir kreiptis į gydytojus? Delfi.ua pateikia penkis kraujagyslių ligų požymius. 1. Tinsta ir greitai pavargsta kojos. Tai varikozinio venų išsiplėtimo požymis.
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
VISOS LIGOS. Natūralūs gydymo būdai ČIA...
 

KAS YRA KAS – vegetarai, pusiau vegetarai, lakto vegetarai ir pan.(8)

Nuotrauka
Vegetarizmas yra tokia mitybos praktika, kai atsisakoma bet kokios mėsos, įskaitant žuvį, paukštieną, vėžiagyvius bei šalutinius skerdimo produktus.

Mokslas teigia, kad žmonės yra visaėdžiai – tai remiamasi jų gebėjimu virškinti tiek mėsą, tiek augalus. Manoma, kad mėsos vartojimas tarp žmonių buvo didelių klimato pokyčių, vykusių prieš 3 – 4 mln. metų, kai miškai ir džiunglės išdžiūvo, tapo atviromis pievomis ir sudarė sąlygas medžiotojams bei maitėdoms vystytis, rezultatas.

Įvairūs maisto produktai (tortai, šokoladas, traškučiai, zefyrai) gali savo sudėtyje turėti gyvulinės kilmės produktų, tai vegetarams kartais sukelia problemų.

 

Žmonės vegetarais tampa dėl religinių, kultūrinių, etinių, sveikatos priežasčių, taip pat dėl to, kad mėsos produktuose gali būti nepageidaujamų cheminių medžiagų. Dalis vegetarų yra susirūpinę dėl mėsos industrijos poveikio aplinkai, kovoja su miškingumo bei biologinės įvairovės mažėjimu ir teigia, kad perėjimas prie vegetariškos mitybos turėtų didelę įtaką pasaulinio bado problemos išsprendimui.

 

2002 m. Jungtinėje Karalystėje atlikus apklausą, paaiškėjo, kad 5 proc. respondentų laikė save vegetarais arba veganais, bet tik 1,45 proc. vengia „visų gyvūnų produktų“ ir tik 0,25 proc. nevartoja pieno produktų. 2005 m. The Times apskaičiavo, kad 0,4 proc. britų yra veganai. Olandijoje veganai sudaro 0,1 proc. visų šalies gyventojų. Veganais save laiko maždaug 0,2 proc. visų JAV suaugusiųjų, o vegetarais - 4 proc. Vieno 1992 m. atlikto tyrimo duomenimis, 68 proc. vegetarų sudaro moterys, 32 proc. – vyrai. Tyrimų duomenimis, didesnė tikimybė, kad vegetaru taps vaikas, turintis didesnį IQ. Labiau tikėtina, kad moteris vegetarė pagimdys mergaitę, teigiama, kad tai tik atsitiktinumas.

 

Didžiausia pasaulyje mitybos specialistų organizacija „American Dietetic Association“ bei Kanados dietologų asociacija „Dietitians of Canada“ teigia, kad teisingai suderintos vegetariškos dietos gali visiškai patenkinti žmogaus organizmo maistinius poreikius visais gyvenimo etapais, pilnavertė vegetariška mityba tinka ir nėščiosioms, maitinančioms kūdikius, paaugliams ir vaikams bei senyvo amžiaus žmonėms. Latvijos sveikatos apsaugos ministerija teigia, jog vegetariška bei veganiška mityba yra sveika, ir augalinės kilmės produktai gali užtikrinti kūno aprūpinimą visomis būtinomis medžiagomis.

 

Mitybos būdų, kada daugiau ar mažiau atsisakoma gyvulinės kilmės produktų, yra nemažai:

 

Pusiau vegetariškos (semi-vegetarinės, fleksitarianų) dietos

 

Mityba susideda iš daugiausia vegetariško maisto, tačiau jį gali papildyti žuvis ar paukštiena, rečiau kita mėsa.

 

Pesketarianai (peskovegetarai) – vegetarai, kurie valgo ir žuvis bei kitas jūros gėrybes. Jie renkasi daržoves, vaisius, riešutus, grūdus, pupeles, kiaušinius, pieną, žuvis, vėžiagyvius. Ši dieta kartais laikoma tarpine pereinant į vegetarizmą ar veganizmą. Kai kurios žuvys – puikus omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis, jos naudingos sveikatai, nors iš kitos pusės jos gali būti ir kenksmingos – jose kaupiasi toksinai (gyvsidabris).

 

Polovegetarai (polontarianai) valgo ir paukštieną. Polo-peskatarianai valgo „baltą mėsą“ – tiek paukštieną, tiek žuvis.

 

Ovo-lakto vegetarizmas

 

Ovo-lakto vegetarai racioną papildo kiaušiniais, pienu, medumi. Vakarų pasaulyje tai labiausiai paplitęs vegetarų tipas. Dažnai jie remiasi ir etika, kadangi kiaušinių ir pieno gamyba nereikalauja gyvūnų skerdimo (nors komercinių produktų gamintojai dažnai užsiima tam tikros lyties gyvūnų atrinkimo praktika, kurios metu vyriškos lyties viščiukai skerdžiami, o veršiukai atrenkami auginti mėsai, be to, tiek pieninių galvijų, tiek vištų dedeklių patelės skerdžiamos, kai praeina jų didžiausio produktyvumo metai).

 

Lakto vegetarizmas

 

Laktovegetarai (laktarianai) vartoja pieno produktus (pienas, sūris, jogurtas, sviestas, grietinė, kefyras), tačiau atsisako kiaušinių. Taip pat jie atsisako sūrių, kurių gamyboje naudojami šliužo fermentai (produktas, gaunamas iš jaunų gyvulių skrandžių) ir jogurtų, kurių sudėtyje yra želatinos. Lakto vegetarizmo koncepcija ir praktikavimas daugiausia kilęs iš Indijos, kur tokia mityba grindžiama religiniais įsitikinimais.

 

Ovo vegetarizmas

 

Ovo vegetarai valgo kiaušinis, tačiau atsisako pieno produktų. Ovo vegetarai dažnai renkasi laisvai laikomų vištų kiaušinius.

 

Veganizmas

 

vegan_pyramid_800x600.jpgVeganizmo esmė - visiškas gyvūninės kilmės produktų atsisakymas. Etinis veganizmas atmeta bet kokį gyvūnų išnaudojimą žmonių labui, o maisto veganai gyvūninės kilmės produktus šalina tik iš savo dietos. Veganai nevartoja jokių gyvūninės kilmės produktų, tokių kaip mėsa, žuvis, kiaušiniai, želatina, pienas, medus ir kt., taip pat jie nenešioja rūbų iš odos, kailių, šilko, pūkų, pasisako prieš eksperimentus su gyvūnais bei gyvūnų naudojimą pramogoms. Jų nuomone, kiekvienas gali būti sveikas ir energingas maitindamasis tik augalinės kilmės maistu. 2009 m. 0,8 proc. amerikiečių laikė save veganais. 0,3 proc. Jungtinės Karalystės gyventojų taip pat yra veganai.

Beveik visi receptai, kurių sudėtyje būna gyvūninės kilmės produktai, gali būti pritaikyti veganams pakeičiant gyvūnines dalis augaliniais analogais. Populiarūs dirbtinės „mėsos“ produktai („mėsos imitacijos“), pagaminti iš sojos, grūdų glitimo, daržovių, grūdų, tofu, tempeh, lęšių, ir kt., plačiai plačiai naudojami veganų virtuvėje. Pieno produktus taip pat pakeičia augalinės medžiagos, tokios kaip sojų pienas, o sūrį ir kiaušinus – patiekalai iš obuolių padažo, maltos link sėklos ar komerciniai krakmolo pagrindu sukurti produktai. Veganai kasdien turi suvalgyti mažiausiai tris porcijas daržovių, taip pat pakankamai tamsiai žalių, lapinių daržovių, geltonų ir oranžinių daržovių, penkias porciojas nesmulkintų grūdų, tris vaisių ir dvi ankštinių augalų.

 

Žaliavalgiai (raw veganizmas)

 

Jie renkasi termiškai neapdorotą maistą: daržoves, vaisius, riešutus, riešutų pastą, sėklas, augalų daigus, jūrų augalus, prieskoninius augalus ir sultis ir atsisako termiškai apdoroto maisto, virto aukštesnėje kaip 48 laipsnių temperatūroje. Neretai kepimui naudojama saulės šiluma. Dalis žaliavalgių mano, kad maisto virimas griauna sudėtingą mikroelementų pusiausvyrą, be to, riebalus, baltymus ir angliavandenius veikiant aukšta temperatūra, gali susidaryti pavojingos cheminės medžiagos. Daugelis žmonių žaliavalgiais tampa dėl susirūpinimo, kaip mityba veikia aplinką, siekdami dvasinės naudos.

 

Mokslinių tyrimų, įrodančių, kad žalias maistas sveikesnis už virtą, nėra, be to, kai kuriais atvejais maisto terminis apdorojimas virškinimo traktui leidžia jį lengviau pasisavinti.

 

Frugivorai (fruitarianai)

 

Jie valgo vaisius, riešutus, sėklas ir kitą augalinės kilmės maistą, kuris surenkamas nekenkiant pačiam augalui. Kai kurie žmonės, kurių racioną sudaro 75 proc. ar daugiau vaisų, taip pat laiko save fruitarianais. Jais tampama dėl įvairių priežasčių – etikos, sveikatos, religinių, politinių, aplinkos apsaugos, kultūrinių, estetinių, ekonominių. Fruitarianai mano, kad ši koncepcija buvo žmonijos mitybos dalis nuo Adomo ir Ievos laikų. 1979 m. profesorius paleontologas A. Walker paskelbė, kad žmonių protėviai maitinosi daugiausia vaisiais.

 

Dalis fruitarianų valgo tik tai, kas natūraliai nukrenta nuo augalų, tai maisto produktai, kuriuos galima paimti nenužudant augalo - vaisiai, sėklos, riešutai. Kai kurie nevalgo grūdų, teigdami, jog tai nenatūralu ir kad sėklas valgyti nepriimtina. Kiti mano, kad maistui vartoti galima tik tuos augalus, kuriuos valgant galima platinti jų sėklas. Kiti valgo sėklas ir kai kuriuos virtus produktus.

 

Makrobiotikai

 

Jų maistą daugiausia sudaro nevalyti grūdai ir pupos, taip pat vietinės daržovės. Vengiama labai apdorotų ar rafinuotų produktų, maistą rekomenduojama kruopščiai sukramtyti. Ne visi makrobiotikai yra vegetarai, nes kai kurie valgo žuvį. Patiekalų ir maisto produktų pasirinkimas priklauso nuo sezono, klimato, aktyvumo, lyties, amžiaus, sveikatos būklės, mitybos pakeitimo, asmeninių priežasčių.

 

Tikima, kad maisto produktai ir jų kokybė daro įtaką sveikatai, gerovei ir laimei, tad stengiamasi rinktis kuo mažiau apdorotus produktus. Rekomenduojami nesmulkinti (nevalyti) grūdai ir jų produktai (rudieji ryžiai, grikių makaronai (soba), virtos ir šviežios daržovės, pupos ir pupelės, švelnūs natūralūs prieskoniai, žuvis, sėklos ir riešutai, lengvi nestimuliuojantys gėrimai, pvz. bancha arbatos šakelė). Nerekomenduojami ar siūlomi mažais kiekiais pomidorai, paprikos, bulvės, baklažanai, špinatai, burokėliai, avokadai. Makrobiotinės mitybos vadovėliai teigia, kad 40 – 60 proc. raciono sudarytų pilnai sukramtyti grūdai (ypač rudieji ryžiai), 25 – 30 proc. daržovės, 5 – 10 proc. pupelės ir pupos, 5 proc. miso sriuba, 5 proc. jūrų augalai, 5 – 10 proc. tradiciškai ar natūraliai perdirbti produktai. Žuvis ir jūros gėrybės, sėklos ir riešutai, prieskoniai, saldikliai, vaisiai bei gėrimai vartojami retai, 2 – 3 kartus savaitėje. JAV maisto piramidėje (dabar – „lėkštėje“) pupelės ir žirniai priskiriami ne tik augalų, bet ir mėsos (baltymų) grupei.

 

Budistų vegetarizmas (su vegetarizmas)

 

Jei budistas „pamatė, išgirdo ar sužinojo“, kad gyvas gyvūnas buvo nužudytas specialiai jam suvalgyti, jis turi jo atsisakyti, tačiau tai neliečia mėsos, kuri buvo suteikta kaip išmalda ar nupirkta komerciškai. Vienuolis gali valgyti kiaulieną, vištieną ir jautieną, jei gyvūnas nebuvo nužudytas specialiai jam.

 

Džainistų vegetarizmas

 

Tai griežta religiškai motyvuota dieta, paplitusi Indijoje. Atsisakoma smurtinių metodų taikymo, kiekvienas veiksmas, kurio metu asmuo tiesiogiai ar netiesiogiai palaiko žudymą ar traumavimą, laikomas smurtu, sukuriančiu blogą karmą. Dauguma džainistų yra lakto vegetarai. Maistas, kuriame yra net mažų dalelių negyvų gyvūnų kūno dalių ar kiaušinių, visiškai nepriimtinas.

Džainistai stengiasi nesužaloti net smulkų vabzdžių ir kitų mažų gyvūnų, stengiasi, kad joks gyvūnas nepatektų į jų maistą ar gėrimus. Jie nevalgo šakniavaisių, nes nedidelės gyvybės formos gali būti sužalotos ar užmuštos juos raunant iš žemės, be to, šakniavaisių vartojimas nužudo visą augalą. Medus draudžiamas, nes jo rinkimas prilyginamas smurtui prieš bites. Maisto ruošimas ir valgymas naktį nepraktikuojami, kadangi vabzdžiai tamsoje skrenda į šviesą. Griežti džainistai nevalgo po saulėlydžio, taip pat nevartoja maisto, laikyto per naktį, kadangi jame didesnė mikroorganizmų koncentracija. Jei vengia ir fermentuotų produktų. Kai kurie palaiko ir veganizmą, teigdami, kad pieno produktų gamyba kuria smurtą prieš karves.

 

Ekotarianai

 

Ekotarianų teigimu, ekologiškas maistas naudingesnis vartotojui ir aplinkai. Jie renkasi ekologiškus produktus, taip stengiasi sumažinti maisto gaminimo poveikį aplinkai. Jų nuomone, mityba turi būti pagrįsta augalais, ekologiška, iš vietinių medžiagų, sąžininga ir subalansuota. Ekotarianų teigimu, mėsos gamyba kelia pavojų aplinkai dėl didelių fermų, atliekų šalinimo, hormonų bei antibiotikų naudojimo, tačiau jie mėsos neatsisako dėl dvasinių, moralinių ar sveikatos priežasčių – pvz., jie gali vartoti mėsos miltus. Jei jie valgo mėsą, ji vartojama pagardo ar garnyro dydžio porcijomis, o maistui naudojami gyvūnai, turi būti maitinami ekologiškai ir prižiūrimi humaniškai.

Maistą ekotarianai stengiasi įsigyti iš vietos ūkių, kadangi transportavimo metu sunaudojama daug kuro. Be to, ekotarianai gali atsisakyti produkto, jei jis kilęs iš valstybės, kur galimas piktnaudžiavimas žmonėmis (pvz., kakava, kava).

 

Fryganai

 

Fryganai neperka jokių produktų, įskaitant ir maistą. Jie patys augina ir gamina maistą arba ieško laukinių augalų. Miestų fryganai maistą randa šiukšlių konteineriuose. Nors daugelis jų yra vegetarai arba veganai, dalis valgo gyvūninius produktus - savo dietą jie pateisina tuo, kad jau išmesto maisto valgymas nedidina gyvūnų išnaudojimo.

 

sveikatos specialistė Agnė Dvylaitytė

www.sakiavsb.lt 

Nuotrauka
Žaliasis stebuklas – želmenų sultys(7027)
Iš želmenų išspaustos sultys – vaistas nuo ligų ir senatvės negalavimų, jas siūlo ir sveikų gėrimų barai, o vaistinėse jau atsirado netgi želmenų preparatų.Plačiau...
Nuotrauka
Morkos su jūros kopūstais(0)
Jūros kopūstuose gausu visokiausių gėrybių, bet jas vartoti ne kiekvienas ryžtasi dėl kvapo, skonio, išvaizdos, ribotų paruošimo galimybių. Kolkas siūlau vieną iš galimų variantų.Plačiau...
Nuotrauka
Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas — geresnis(0)
Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija atliko unikalų tyrimą – padarė žmonių, 5 rytus iš eilės gėrusių natūralias sultis kraujo tyrimus.Plačiau...
Nuotrauka
Vegetarinės mitybos nauda sveikatai(0)
Vegetarinė mityba gali būti labai sveika. Žmonės gali tapti vegetarais dėl daugelio su sveikata, aplinkosauga, religija ar taupymu susijusių priežasčių.Plačiau...
Nuotrauka
Morkų lapai - tikras lobis kraujagyslėms, akims ir imunitetui(4209)
Morkų lapų naudojimas mums nėra įprasta. Mes visada juos išmetame, nesusimąstydami apie jų nemažą naudą. O be reikalo - jie gali būti mums naudingi - jie turtingi vitaminais ir mineralais.Plačiau...
Nuotrauka
Mityba pagal Ajurvedą: mokslininkai tik dabar „atranda“ tai, kas Vedose parašyta prieš tūkstančius metų(5)
Kiekvieną dieną girdime naujas teorijas, kaip išlikti jaunam, sveikam, energingam. Tačiau vis dažniau net patys medikai prabyla apie tai, kad dviračio nebeišrasime, o visos sveikatos paslaptys jau seniai atrastos ir užrašytos.Plačiau...
Nuotrauka
Žaliavalgė D. Tomson: vitaminų užtaisas – daigai(0)
Ekspertai apskaičiavo, kad daiguose yra iki šimtą kartų daugiau fermentų nei vaisiuose ir daržovėse, kurie puikiai veikia sveikatą ir lengvina virškinimą.Plačiau...
Nuotrauka
Pakeitus mitybą, liga pasitraukė akimirksniu(0)
Tradicinė medicina ligų ne gydo, o atideda, sako Medicinos mokslų daktaras, chirurgas, gyvo maisto propaguotojas Darius Kubilius.Plačiau...
Nuotrauka
Žaliavalgystės dėka dingo galvos ir sąnarių skausmai(0)
Apie žaliavalgystę, šio mitybos būdo pradžią, ypatumus ir naudą pasikalbėjome su žalio maisto parduotuvės Žaliavalgis.lt įkūrėju Nodariu Turčinavičiumi.Plačiau...
Nuotrauka
Mano diena ant delno: žaliavalgė Gražina Gum(0)
7-rius metus žaiavagystę propaguojanti žaliosios mitybos specialistė ir neapdoroto maisto baro „Raw42“ įkūrėja Gražina Gum spinduliuoja grožiu ir sveikata. Paklausta, kas priverčia ją visada jaustis energinga ir žvalia, pabrėžia žalio maisto ir skaidrių mPlačiau...
Nuotrauka
Sprendimas vaikui neduoti mėsos - tėvų ar valstybės reikalas?(0)
Lietuvoje daugėjant žmonių, pasirinkusių vegetarinę mitybą, atsiranda vis didesnis poreikis vegetariškų darželių, kadangi savo vaikams šie žmonės perduoda savo mitybos įpročius.Plačiau...
Nuotrauka
7 priežastys, kodėl vegetarai gyvena ilgiau(0)
Valgyti mėsą nėra nieko bloga, jeigu darote tai saikingai. Tačiau tyrimai rodo, kad vegetarai apskritai būna sveikesni ir net gyvena ilgiau.Plačiau...
Nuotrauka
Žaliavalgė: mėsa - ne žmogui skirtas maistas(0)
„Žalias“ maistas esą turi galių išgydyti visas ligas – net vėžį, tikina žaliavalgiai. Tačiau mitybos ir onkologinių ligų specialistai tokias kalbas vertina skeptiškai.Plačiau...
Nuotrauka
Puikios išvaizdos paslaptis - žaliavalgystė?(0)
Gyvenimas laikantis riešutų, sėklų, vaisių ir daržovių dietos neatrodo labai patrauklus, bet 29 m. žaliavalgė Susan Reynolds tvirtina, kad būtent tokia mityba padeda jai atrodyti taip jaunatviškai, jog žmonės dažnai palaiko ją 16 m. paaugle.Plačiau...
Nuotrauka
Darbdaviai turėtų džiaugtis vegetarais: kaip mėsa keičia mūsų įpročius(0)
„Vegetarai dirba iki pietų ir po jų, o tie, kurie valgo gyvūnus, po pietų dirba silpniau, jiems reikia bent valandos, kol tas maistas apsivirškins“, – sako med. mokslų daktaras Darius Kubilius, prieš porą metų su šeima atsisakęs gyvūninės kilmės produktų.Plačiau...
7 veganiškos mitybos privalumai(0)
Vegetarų sveikata ir mityba(0)
Mityba. Vegetariško maisto piramidė(7223)
Veganiškas gyvenimo būdas(0)
Patarimai pradedančiam vegetarui(0)
Veganai: tapti „šlamšto valgytojais“ nesunku, o veganizmui reikia išmonės ir kantrybės(0)
 
DIENOS SENTENCIJA
. Žmogus, kuris sako, kad to padaryti neįmanoma - neturėtų pertraukinėti žmogaus, kuris tai daro.
Kinų išminčiai sako

 

 

Kartodami AFIRMACIJĄ - gydantį teiginį, pašalinsite ligos priežastį ir liga pasitrauks. Net jei netikite energetine žodžio galia, kartokite teiginį daugybę kartų ir pamatysite, kaip viskas ims keistis.

 

ENERGETINĖ ŽODŽIO GALIA – LABAI STIPRI.  

 

LIGA: Depresija.

 

LIGOS PRIEŽASTIS: Dažnas pyktis. Beviltiškumo jausmas.

 

GYDANTIS TEIGINYS: Myliu save. Esu ramus. Pats kuriu savo gyvenimą. Manęs neliečia kitų žmonių trūkumai ir baimės.

Jūsų reklama ČIA