2018 gruodžio 15 d., šeštadienis
/
Rašykite mums čia: Email
arba pasveikpats@gmail.com
Facebook
Twitter
rss
http://www.smshostingas.lt/?utm_source=pasveikpats&utm_campaign=300x300&utm_medium=300x300
Aliejus aliejui nelygu. Kokį pasirinkti?
Aliejus aliejui nelygu. Kokį pasirinkti?
Daugelis žinome, kad šalto spaudimo aliejai yra rekomenduojami kaip naudingiausi mūsų organizmui. Jie ne tik vadinami geriausiu maistu, bet ir mūsų organizmo vaistu.
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
VISOS LIGOS. Natūralūs gydymo būdai ČIA...
 

Kokias kruopas pirkti ir kurių vengti?(0)

Nuotrauka
Be kruopų (grūdų) turbūt išsiverčia reta šeima. Iš jų verdame ne tik košes, bet ir gaminame garnyrą, salotas, blynelius ir net apkepus.

Susiorientuoti kruopų įvairovėje sutiko padėti studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė, sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

 

Sveika mityba prasideda nuo planavimo ir apsipirkimo. Kas bus jūsų spintelėje ir šaldytuve, tą ir valgysite. V. Kurpienė rekomenduoja skirti laiko mitybos planavimui, nes kitu atveju patirsite daug streso. Nėra skirtumo, ar norite sveikai maitintis, ar metate svorį, bet kuriuo atveju ne laikas galvoti, ką valgysite, kai jau laikas valgyti. Kai einate į virtuvę, jau turite žinoti, ką pasiimsite ar ką pasiruošite.

 

 

Pradėkime nuo pusryčių. Pusryčiams geriausias pasirinkimas – grūdiniai produktai, t. y. neskaldytos kruopos. Atminkite, kad bent keturis kartus iš eilės pusryčiai turi būti skirtingi. Taip gausite įvairesnių medžiagų, o ir pusryčiai nenusibos.

 

KOKIŲ KOŠIŲ REIKIA VENGTI?

 

Kai kurių grūdų košių reikia vengti, nes jos per greitai pasisavinamos, vadinasi, labai greitai turite išnaudoti gautas kalorijas, be to, sukelia alkį. Taigi apeikite ratu: 
- užpilamas košes, 
- greito paruošimo košes, 
- dribsnius, 
- kukurūzų kruopas, 
- manų kruopas (pastarųjų būna įvairių rūšių, netinka nei viena, beje, vaikams taip pat nerekomenduojuama), 
- kruopainius (geriau žinomus kuskuso pavadinimu), 
Bulgur kruopas (dirbtinės kruopos iš kviečių grūdų).

 

KOKIAS KRUOPAS IR GRŪDUS RINKTIS?

 

Pasirinkite bent 4 skirtingas kruopų rūšis. Pradėkime nuo kruopų, kurios savyje neturi glitimo.

 

Grikiai (angl. buchwheat) gali būti kepinti arba nekepinti:

a) Kepinti grikiai yra rudos spalvos, jų virti nereikia, nes jie jau termiškai apdoroti. Pakanka juos iš vakaro užmerkti ir ryte tik pašildyti iki tinkamos valgymui temperatūros; 
b) Nekepinti grikiai. Palyginti neseniai atsirado mūsų rinkoje. Jų skonis visiškai skiriasi nuo kepintų.

 

Sorų kruopos (angl. millet). Jų skonis paprastai skiriasi, priklausomai nuo rūšies. Kad nebūtų kartu, nuplikykite verdančiu vandeniu prieš virimą. Auksinės sorų kruopos nekarčios, o tai retas atvejis.

 

Bolivinės balandos kruopos (angl. quinoa). Kai kas ją vadina „kinva“. Jos būna įvairios: juodoji, raudona ar šviesi. Viename maišelyje galite rasti ir trispalvės bolivinės balandos. Beje, balandos auga ir Lietuvoje, tik kitos rūšies, ir sėklų niekas nerenka, tik lapus valgo. Vieniems šios kruopos labai patinka ir tai būna jų „metų atradimas“, o kitiems – atvirkščiai, purtosi net kvapo.

 

Burnočių sėklos (angl. amaranth). Turi daug kalcio, riešutų prieskonio. Galite jų šiek tiek įmaišyti, ruošdami kitas kruopas.

 

- Natūralūs, kitaip sakant, nešlifuoti arba raudoni ryžiai. Geriausia, jei ryžio grūdas ilgas, pavyzdžiui, Basmati ar ilgagrūdžiai, tuomet daugiau laiko turėsite ir kalorijų panaudojimui. Tinka visos ryžių rūšys, kurios verda 40-50 minučių. Ruošiant pusryčius, užtrunka ilgai, todėl geriausia rinktis juos valgyti kitu paros metu.

 

Javų giminės grūdai, turintys savyje glitimo tinka ne visiems, bet tikrai galite valgyti, jei toleruojate glitimą:

 

Avižos (angl. oats). Šie grūdai - ypatingos vertės. Pačios avižos neturi glitimo, bet dažniausiai jas sėjant, dėl augalų „sveikatos“ pramaišiui pasėjami ir kviečiai. Kas vengiate glitimo, žiūrėkite, kad būtų parašyta „be glitimo pėdsakų“. Taip būna ypatingai retai. Avižų kruopos turi būti lukštentos, bet išlikti grūdų pavidalo. Jei pirkote kitoje parduotuvėje, kartais pramonininkai sugalvoja pašarines kruopas supakuoti ir žmonėms parduoti… Tuomet visų pusryčių metu iš burnos reikia rankioti lukštus. Taip neturi būti, rinkitės kito gamintojo kruopas.

 

Miežiai (angl. barley). Šių kruopų neskaldytų kol kas neteko matyti. Pirkite stambiai skaldytus grūdus ir apdorokite trumpiau, nei kitas kruopas.

 

Perlinės kruopos (angl. pearl barley). Tai tie patys miežiai, tik kitaip paruošti. Jos sunkiau virškinamos, todėl vieniems labai patinka, o kitiems atima energiją. Pabandykite ir pasižiūrėkite, kaip jaučiatės jūs.

 

Speltos kruopos. Tai kviečiai, tik daug vertingesni nei įprastiniai. Teigiama, kad net didelė dalis jautrių glitimui žmonių į speltą nesulaukia neigiamos reakcijos. Jei pamiršote užsimerkti kruopų ar esate ne namie, puikiai pravers skaldytos kruopos, jų paruošimas trumpesnis.

 

Rugių (angl. rey) ar kviečių (angl. wheat) kruopos. Jos yra mažiau vertingos nei kitos kruopos, bet retkarčiais galima.

- Taip pat kartais galima pusryčiams suvalgyti ir sveiką sumuštinį.

 

KUR PIRKTI KRUOPAS?

 

Kai esame įprate pirkti greitai paruošiamas kruopas, kitų net nematome. O jų yra, tik prekybos centruose reikia ieškoti žemutinėse lentynose (ten padeda, nes šie produktai ne tokie populiarūs, kaip greito paruošimo). Taip pat kruopų rasite ūkininkų skyriuose, ekologiškų produktų parduotuvėse.

 

Jei neturite galimybės pirkti ekologiškų produktų, nenukabinkite nosies. Pirmiausia reikia pradėti nuo mitybos sureguliavimo ir tik antru punktu galima imtis ekologiškumo, o ne atvirkščiai.



http://www.5braskes.lt/skanios/kokias-kruopas-pirkti-ir-kuriu-vengti-sveikos-mitybos-specialistes-patarimai.d?id=63785828#ixzz2rADtWISm

Nuotrauka
Topinambai - organizmą valanti vitaminų bomba(7131)
Topinambai - dažnai vadinami saldžiomis bulvėmis. Juose gausu vitaminų ir jie visuomet buvo vertinami dėl sveikatinimo savybių.Plačiau...
Nuotrauka
Už mėsą pranašesnis avinžirnis(4)
Nuo maisto parduotuvių lentynų avinžirniai nedrąsiai žvilgčioja į pirkėjus. Deja, dauguma jų nepastebi ir čiumpa įprastus žirnius. Juk avinžirniai kainuoja gerokai brangiau ir yra neįprasti. Tačiau nuo žirnių skiriasi savo skoniu, be to, yra gerokai maistPlačiau...
Nuotrauka
Daigintų kviečių nauda sveikatai(0)
Gamta mums siūlo išsigelbėjimą nuo daugybės žmonijai žinomų ligų. Vienas iš unikaliausių ir organizmui naudingiausių maisto produktų yra daiginti kviečiai.Plačiau...
Nuotrauka
Aliejus aliejui nelygu. Kokį pasirinkti?(0)
Daugelis žinome, kad šalto spaudimo aliejai yra rekomenduojami kaip naudingiausi mūsų organizmui. Jie ne tik vadinami geriausiu maistu, bet ir mūsų organizmo vaistu.Plačiau...
Nuotrauka
Viskas apie druską: kokią rinktis ir kuo ji pavojinga(7040)
Lietuviai per dieną suvartoja beveik du kartus daugiau druskos negu rekomenduojama. Dėl per didelio jos vartojimo padidėja kraujospūdis ir insulto rizika, sako mitybos specialistė Ilona Drulytė.Plačiau...
Nuotrauka
Džiovinti vaisiai sveikiau nei švieži(0)
Visi mitybos specialistai pataria žmonėms dažniau valgyti džiovintų vaisių. Tai – pats natūraliausias maisto papildas, stiprinantis organizmą ir jo imuninę sistemą.Plačiau...
Nuotrauka
Mityba pagal ajurvedą: kol nepasituštinote, nevalia ir pusryčiauti(0)
Ajurveda – mokslas apie gyvenimą ir sveikatą. Pagrindiniai jo principai išdėstyti vienoje iš 4 vedų, užrašytų prieš maždaug 5000 m. Galima teigti, jog tai – Rytų filosofijos palikimas.Plačiau...
Nuotrauka
5 tibetietiškos mitybos taisyklės(0)
Tibeto gydytojų rekomendacijos dažnai sutampa su vakarų medikų nuomone, dažnai netgi patvirtina tradicinės medicinos taisykles. Juolab kad vis daugiau Europos šalių gyventojų ieškodami pagalbos pasitiki rytų išmintimi.Plačiau...
Nuotrauka
4 mitybos klaidos, kurios jus sendina(0)
Pateikiame keturias labiausiai paplitusias klaidas, kurios daro labai didelę įtaką mūsų sveikatai.Plačiau...
Nuotrauka
Prieskoniai vietoje vaistų: ką valgyti norint nesirgti(0)
Tai, kad prieskonius galima naudoti vietoje vaistų, žmonės žinojo jau nuo senų senovės. Ne veltui Viduramžiais jų galima buvo įsigyti tik vaistinėje, be to, už kainą, dešimtis kartų viršijančią įprastų produktų.Plačiau...
Nuotrauka
Šokoladas vietoj aspirino(0)
Paaiškėjo, jog visų mūsų mėgstamas šokoladas užkerta kelią trombų susidarymui kraujyje, beveik kaip aspirinas.Plačiau...
Nuotrauka
KAVA - ,,UŽ“ ir ,,PRIEŠ“(0)
Milijonai žmonių visame pasaulyje kasdien mėgaujasi kava. Ne vienas sakome: „Koks gi rytas be kavos puodelio?“. Ir, ko gero, daugelis esame girdėję apie kavos žalą sveikatai bei pamąstymus, kaip šį poveikį sumažinti.Plačiau...
Nuotrauka
Žuvis, kuri naudingumu prilygsta lašišai, bet yra gerokai pigesnė(0)
Daktarams jau seniai aišku, jog visos riebių žuvų rūšys, kurioms priskiriama ir silkė, teigiamai veikia žmogaus organizmą, saugo nuo aterosklerozės ir normalizuoja širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą.Plačiau...
Nuotrauka
Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži(171)
Artėjant pavasariui, netinkamai laikomi vaisiai apvysta, pasikeičia jų išvaizda, o daržovės dar pradeda ir dygti, žaliuoti. Kaip vartoti tokius produktus, kad jie nepakenktų sveikatai?Plačiau...
Nuotrauka
Kodėl košės naudingos širdžiai ir kraujagyslėms(0)
Kruopų košės yra širdies sąjungininkės, kovojant su ateroskleroze ir išemija. Juk kruopų ląsteliena neleidžia organizmui pasisavinti su maistu gaunamo cholesterolio.Plačiau...
Daigai – ir maistas, ir vaistas(0)
Ką keliskart per dieną ragauja šimtamečiai?(0)
Sveikuolės pataria kasdien valgyti pienių žiedus ir grūdintis lediniame vandenyje(0)
Kaip išsirinkti alyvuogių aliejų?(0)
Kodėl žiemą nepatartina valgyti žalių agurkų(0)
Blogiausia, ką galime suvalgyti(3)
Kas būtų, jeigu valgytume vien mėsą?(0)
Didelis mėsos kiekis sveikatai kenkia taip pat kaip rūkymas(1828)
Desertiniai moliūgų pusryčiai(0)
Mildos perlinių kruopų kotletai(0)
Pienas – priešas numeris vienas?(0)
Įspėjimas sūrio ir mėsos mėgėjams(0)
Žolininkas: senovėje kavą ruošdavo iš įvairiausių sėklų ar šakniavaisių(0)
Salotos su avinžirniais(0)
Medaus rūšys. Kaip atskirti, pasirinkti(0)
Medus + cinamonas GYDO VISAS LIGAS(0)
Ar pigi arbata pakeliuose gali pakenkti sveikatai?(0)
 
DIENOS SENTENCIJA
. Žmogus, kuris sako, kad to padaryti neįmanoma - neturėtų pertraukinėti žmogaus, kuris tai daro.
Kinų išminčiai sako

 

 

Kartodami AFIRMACIJĄ - gydantį teiginį, pašalinsite ligos priežastį ir liga pasitrauks. Net jei netikite energetine žodžio galia, kartokite teiginį daugybę kartų ir pamatysite, kaip viskas ims keistis.

 

ENERGETINĖ ŽODŽIO GALIA – LABAI STIPRI.  

 

LIGA: Depresija.

 

LIGOS PRIEŽASTIS: Dažnas pyktis. Beviltiškumo jausmas.

 

GYDANTIS TEIGINYS: Myliu save. Esu ramus. Pats kuriu savo gyvenimą. Manęs neliečia kitų žmonių trūkumai ir baimės.

Jūsų reklama ČIA