2020 liepos 04 d., šeštadienis
/
Rašykite mums čia: Email
arba pasveikpats@gmail.com
Facebook
Twitter
rss
http://www.smshostingas.lt/?utm_source=pasveikpats&utm_campaign=300x300&utm_medium=300x300
Pakeitus mitybą, liga pasitraukė akimirksniu
Pakeitus mitybą, liga pasitraukė akimirksniu
Tradicinė medicina ligų ne gydo, o atideda, sako Medicinos mokslų daktaras, chirurgas, gyvo maisto propaguotojas Darius Kubilius.
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
VISOS LIGOS. Natūralūs gydymo būdai ČIA...
 

Mityba. Vegetariško maisto piramidė(7223)

Nuotrauka
Maiste neturi trūkti vitaminų ir mineralų. Ypač svarbu, kad racione būtų pakankamai baltymų, geležies ir vitamino B12.

Vegetariško maisto piramidę sudaro pagrindinės augalinės kilmės maisto grupės (neapdoroti grūdai, ankštiniai augalai, daržovės, vaisiai, riešutai, sėklos) ir papildoma produktų grupė (augaliniai aliejai, pienas bei saldumynai). 

 

Baltymų maitinantis vegetariškai gaunama kiek mažiau, negu racioną paįvairinant mėsa, tačiau jie gali patenkinti kasdienius bet kokio asmens poreikius (įskaitant sportininkus). Didžiausias rūpestis – nepakeičiamosios aminorūgštys. Jos kaupiamos organizme, tad įvairus maistas visos dienos metu nesunkiai užtikrina pakankamą jų gavimą. Nėra nė vienos nepakeičiamos aminorūgšties, kurios nebūtų augaluose. Pilnaverčių baltymų pakankamai turi įvairūs ankštiniai, grūdai bei nemaža dalis riešutų ir sėklų, ypač lubinai, soja, kanapių sėklos, ispaninio šalavijo (chia) sėklos, amarantai (burnočiai), grikiai ir kvinoja. Tai pat patartina valgyti ruduosius ryžius ir pupeles.

 

Maitinantis vien augalais, organizmui geležį kiek sunkiau pasisavinti, jos absorbciją gali slopinti kitos sudedamosios maisto dalys. Augaliniame maiste, ypač grūdinėse kultūrose, yra daug fitino rūgšties, kuri trukdo įsisavinti dauguma mineralinių medžiagų, tarp jų ir geležį – su augalų mineralais ji sudaro netirpius junginius. Jos kiekis ir neigiamas poveikis sumažėja grūdus verdant, daiginant bei brinkinant. Nemažai įtakos geležies pasisavinimui turi ir vitaminas C – geležies, kurios šaltinis augalai, įsisavinimą jis gali padidinti iki 6 kartų. Iš augalų organizmas pasisavina 10 proc. geležies, iš mėsos – 18 proc. (litais duomenimis – iki 30 proc.).

 

Vegetarų, lyginant su nevegetarais, organizmuose geležies atsargos dažnai būna mažesnės - kelių tyrimų ataskaitos nurodo netgi labai didelį (40 proc. ir 58 proc.) trūkumą. Geležies trūkumas gali sukelti anemiją. Žiūrint iš kitos pusės, organizmas laikui bėgant gali prisitaikyti prie mažesnio geležies suvartojimo ir padidinti absorbcijos efektyvumą.

Daug geležies turi juodos pupelės, anakardžiai, lęšiai, avižiniai dribsniai, razinos, soja, saulėgrąžų sėklos, avinžirniai, pomidorų sultys, čiobreliai, kvietinė duona, melasa. Veganiška dieta siūlo didesnį geležies kiekį negu vegetariška, kadangi pieno produktuose ir kiaušiniuose, kuriuos vegetarai vartoja gan dažnai, jonizuotos geležies yra mažai.

 

Sveikam žmogui vitamino B12 (kobalamino) per parą reikia tik 2 tūkstantųjų miligramo dalių. Jis reikalingas raudonųjų kraujo kūnelių formavimuisi bei brendimui, DNR sintezei, normalioms nervų funkcijoms. Žmogaus organizmas gali išlaikyti vitamino B12 atsargas iki 30 metų ir pakartotinai naudoti vitaminą nesunaikinant medžiagos. Šio vitamino trūkumas gali sukelti megaloblastinę anemiją. Žmogaus žarnyne (ypač storosiose žarnose) randama daug B12 gaminančių bakterijų, tačiau vyrauja nuomonė, jog šis šaltinis nėra patikimas. Vitaminas B12 gaminamas bakterijų, augaluose jo nėra pakankamai. Klinikiniai tyrimai rodo vitamino B12 trūkumą tarp veganų ir mažesniu mastu tarp vegetarų. Jie turi vartoti šiuo vitaminu praturtintą sojos pieną, košes. Lakto-ovo vegetarai šio vitamino gali gatui iš pieno ir kiaušinių, vitaminas B12 taip pat gali būti gaunamas iš mielių ekstrakto ir jūržolių. Žmogui senstant, vitamino B12 stoka gali pasireikšti dėl to, kad sutrinka šio vitamino įsisavinimas, taip pat įtakos tam gali turėti alkoholio vartojimas, rūkymas, aplinkos užterštumas ir kiti veiksniai.

 

Nevartojantiems pieno ir jo produktų aktualus kalcio deficitas. Augaliniuose maisto produktuose yra tik 1/10 žmogui reikalingo kalcio, be to, vartojant daug skaidulų, blokuojama jo rezorbcija. Problemų su pasisavinimu gali kilti vartojant neapdorotas grūdines kultūras, kuriose kartu su skaidulomis gaunamas nemažas kiekis daugumos mineralų įsisavinimą ribojančios fitino rūgšties. Dėl to veganai nuolat turi vartoti kalciu praturtintą sojos pieną ir sojos varškę arba vartoti daug žalialapių augalų (kalcis iš jų įsisavinamas geriau, nei iš pieno produktų).

 

Sutrikusi kaulų mineralizacija buvo pastebėta tarp veganų, kurie nevartoja pakankamai lapinių daržovių, to nepastebėta tarp lakto-ovo vegetarų. Puikus kalcio šaltinis yra lapiniai kopūstai, kininiai astučiai, savojos kopūstai, ropės. Špinatuose, Šveicarijos mangolduose ir runkelių žalumynuose yra daug kalcio, tačiau jo pasisavinimą riboja oskalo rūgštis.

 

Augalais pagrįstoje dietoje omega-3 riebiųjų rūgščių (RR) šaltinis yra portulakos, soja, graikiniai riešutai, moliūgų sėklos, rapsų aliejus, kiviai, dumbliai (Crypthecodinium cohnii ir Schizochytrium), linų sėmenys, kiaušiniai, karvės ar ožkos pienas. Neapdoroti jūriniai augalai kaip papildų šaltinis netinka, kadangi juose per didelis jodo kiekis.

 

Nors tyrimai rodo, kad didesnė gyventojų dalis gauna nepakankamai vitamino D, neatrodo, kad vegetarai kentėtų nuo jo trūkumo. Šio vitamino poreikį žmogus gali patenkinti pakankamai būdamas saulės šviesoje. Produktai, įskaitant pieną, sojos pieną, grūdus, gali būti geras vitamino D šaltinis. Vienoje porcijoje (maždaug pusė puodelio) šiitake grybų gali būti daugiau kaip 2700 TV vitamino D2, jei po surinkimo jie bent penkias minutes buvo palaikyti saulėje. Žmonėms, kurie nebūna pakankamai saulėje arba negauna vitamino D su maistu, gali būti reikalingi jo papildai.

 

sveikatos specialistė Agnė Dvylaitytė

www.sakiavsb.lt

 

Nuotrauka
Žaliasis stebuklas – želmenų sultys(7027)
Iš želmenų išspaustos sultys – vaistas nuo ligų ir senatvės negalavimų, jas siūlo ir sveikų gėrimų barai, o vaistinėse jau atsirado netgi želmenų preparatų.Plačiau...
Nuotrauka
Morkos su jūros kopūstais(0)
Jūros kopūstuose gausu visokiausių gėrybių, bet jas vartoti ne kiekvienas ryžtasi dėl kvapo, skonio, išvaizdos, ribotų paruošimo galimybių. Kolkas siūlau vieną iš galimų variantų.Plačiau...
Nuotrauka
Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas — geresnis(0)
Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija atliko unikalų tyrimą – padarė žmonių, 5 rytus iš eilės gėrusių natūralias sultis kraujo tyrimus.Plačiau...
Nuotrauka
Vegetarinės mitybos nauda sveikatai(0)
Vegetarinė mityba gali būti labai sveika. Žmonės gali tapti vegetarais dėl daugelio su sveikata, aplinkosauga, religija ar taupymu susijusių priežasčių.Plačiau...
Nuotrauka
Morkų lapai - tikras lobis kraujagyslėms, akims ir imunitetui(4209)
Morkų lapų naudojimas mums nėra įprasta. Mes visada juos išmetame, nesusimąstydami apie jų nemažą naudą. O be reikalo - jie gali būti mums naudingi - jie turtingi vitaminais ir mineralais.Plačiau...
Nuotrauka
Mityba pagal Ajurvedą: mokslininkai tik dabar „atranda“ tai, kas Vedose parašyta prieš tūkstančius metų(5)
Kiekvieną dieną girdime naujas teorijas, kaip išlikti jaunam, sveikam, energingam. Tačiau vis dažniau net patys medikai prabyla apie tai, kad dviračio nebeišrasime, o visos sveikatos paslaptys jau seniai atrastos ir užrašytos.Plačiau...
Nuotrauka
Žaliavalgė D. Tomson: vitaminų užtaisas – daigai(0)
Ekspertai apskaičiavo, kad daiguose yra iki šimtą kartų daugiau fermentų nei vaisiuose ir daržovėse, kurie puikiai veikia sveikatą ir lengvina virškinimą.Plačiau...
Nuotrauka
Pakeitus mitybą, liga pasitraukė akimirksniu(0)
Tradicinė medicina ligų ne gydo, o atideda, sako Medicinos mokslų daktaras, chirurgas, gyvo maisto propaguotojas Darius Kubilius.Plačiau...
Nuotrauka
Žaliavalgystės dėka dingo galvos ir sąnarių skausmai(0)
Apie žaliavalgystę, šio mitybos būdo pradžią, ypatumus ir naudą pasikalbėjome su žalio maisto parduotuvės Žaliavalgis.lt įkūrėju Nodariu Turčinavičiumi.Plačiau...
Nuotrauka
Mano diena ant delno: žaliavalgė Gražina Gum(0)
7-rius metus žaiavagystę propaguojanti žaliosios mitybos specialistė ir neapdoroto maisto baro „Raw42“ įkūrėja Gražina Gum spinduliuoja grožiu ir sveikata. Paklausta, kas priverčia ją visada jaustis energinga ir žvalia, pabrėžia žalio maisto ir skaidrių mPlačiau...
Nuotrauka
Sprendimas vaikui neduoti mėsos - tėvų ar valstybės reikalas?(0)
Lietuvoje daugėjant žmonių, pasirinkusių vegetarinę mitybą, atsiranda vis didesnis poreikis vegetariškų darželių, kadangi savo vaikams šie žmonės perduoda savo mitybos įpročius.Plačiau...
Nuotrauka
7 priežastys, kodėl vegetarai gyvena ilgiau(0)
Valgyti mėsą nėra nieko bloga, jeigu darote tai saikingai. Tačiau tyrimai rodo, kad vegetarai apskritai būna sveikesni ir net gyvena ilgiau.Plačiau...
Nuotrauka
Žaliavalgė: mėsa - ne žmogui skirtas maistas(0)
„Žalias“ maistas esą turi galių išgydyti visas ligas – net vėžį, tikina žaliavalgiai. Tačiau mitybos ir onkologinių ligų specialistai tokias kalbas vertina skeptiškai.Plačiau...
Nuotrauka
Puikios išvaizdos paslaptis - žaliavalgystė?(0)
Gyvenimas laikantis riešutų, sėklų, vaisių ir daržovių dietos neatrodo labai patrauklus, bet 29 m. žaliavalgė Susan Reynolds tvirtina, kad būtent tokia mityba padeda jai atrodyti taip jaunatviškai, jog žmonės dažnai palaiko ją 16 m. paaugle.Plačiau...
Nuotrauka
Darbdaviai turėtų džiaugtis vegetarais: kaip mėsa keičia mūsų įpročius(0)
„Vegetarai dirba iki pietų ir po jų, o tie, kurie valgo gyvūnus, po pietų dirba silpniau, jiems reikia bent valandos, kol tas maistas apsivirškins“, – sako med. mokslų daktaras Darius Kubilius, prieš porą metų su šeima atsisakęs gyvūninės kilmės produktų.Plačiau...
7 veganiškos mitybos privalumai(0)
KAS YRA KAS – vegetarai, pusiau vegetarai, lakto vegetarai ir pan.(8)
Vegetarų sveikata ir mityba(0)
Veganiškas gyvenimo būdas(0)
Patarimai pradedančiam vegetarui(0)
Veganai: tapti „šlamšto valgytojais“ nesunku, o veganizmui reikia išmonės ir kantrybės(0)
 
DIENOS SENTENCIJA
. Žmogus, kuris sako, kad to padaryti neįmanoma - neturėtų pertraukinėti žmogaus, kuris tai daro.
Kinų išminčiai sako

 

 

Kartodami AFIRMACIJĄ - gydantį teiginį, pašalinsite ligos priežastį ir liga pasitrauks. Net jei netikite energetine žodžio galia, kartokite teiginį daugybę kartų ir pamatysite, kaip viskas ims keistis.

 

ENERGETINĖ ŽODŽIO GALIA – LABAI STIPRI.  

 

LIGA: Depresija.

 

LIGOS PRIEŽASTIS: Dažnas pyktis. Beviltiškumo jausmas.

 

GYDANTIS TEIGINYS: Myliu save. Esu ramus. Pats kuriu savo gyvenimą. Manęs neliečia kitų žmonių trūkumai ir baimės.

Jūsų reklama ČIA