2018 lapkričio 13 d., antradienis
/
Rašykite mums čia: Email
arba pasveikpats@gmail.com
Facebook
Twitter
rss
http://www.smshostingas.lt/?utm_source=pasveikpats&utm_campaign=300x300&utm_medium=300x300
Kraujažolė paprastoji
Kraujažolė paprastoji
Kraujažolės žiedų ir lapų preparatais gydomas gastritas, kai sumažėjęs rūgštingumas, esant skrandžio ir žarnyno opaligei, kvėpavimo takų, inkstų, šlapimo pūslės uždegimams gydyti, gydo radiacijos nudegimus, piktybinius auglius, bronchinę astmą.
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
VISOS LIGOS. Natūralūs gydymo būdai ČIA...
 

Tiesa ir mitai apie vitaminus(0)

Nuotrauka
Vitaminai - smulkiamolekuliai organiniai junginiai, reikalingi gyviems organizmams gyvybinei būklei palaikyti, bet kurių pats organizmas pasigaminti (sintetinti) negali, todėl gauna su maistu.

Kai kuriuos vitaminus (B grupės ir vitaminą K) sintetina žarnyno bakterijos, tačiau organizmui jų nepakanka.

 

   Vitamino terminą 1912 metais pirmasis panaudojo lenkų biochemikas Kazimieras Funkas (Kazimierz Funk). Žodis sudarytas iš lotyniško žodžio vita (gyvenimas) ir priesagos -amin, kadangi tuo metu visi žinomi vitaminai priklausė aminams, nors dabar tai nėra taisyklė.

 

   Vitaminai gali būti skirstomi į dvi grupes: tirpūs vandenyje ir tirpūs riebaluose. Dėl to maisto racionas, kuriame visiškai nėra riebalų, gali nebūti visiškai sveikas.

 

   Normaliomis sąlygomis pilnavertiškai besimaitinančio žmogaus organizmas turi gauti pakankamą kiekį vitaminų. Deja, nedaug žmonių gali pasigirti visiškai sveika ir subalansuota mityba. Tuo pat metu užteršta aplinka, intensyvus gyvenimo būdas ir žalingi įpročiai ženkliai padidina organizmo poreikius vitaminams.

 

   Rūkantiems asmenims nuolat gresia vitaminų B6, C, E ir foliatų (folio rūgšties ir vitamino B12 )trūkumas. Panašios avitaminozės kamuoja vartojančius alkoholį, tik šiems asmenims dar trūksta vitaminų A ir B1. Kontraceptinės tabletės gali sukelti vitaminų B6, foliatų ir vitamino A stoką.  

 

   Todėl ypač svarbu atkreipti dėmesį į mitybą ir rūpintis, kad vitaminų gautume pakankamą kiekį.

 

   Vandenyje tirpių vitaminų B1, B2, PP (B3), B5, B6, folio rūgšties (B9), B12, H, ir C. (su nedidelėmis išimtimis) gauname valgydami duoną (jų daug grūduose), vaisius, daržoves, mėsos ir pieno produktus. Organizme susidaro tik labai nedidelės atsargos, todėl jos turi būti nuolat papildomos iš maisto produktų, turinčių šių vitaminų.

 

   B grupės vitaminai B1, B2, PP (B3), B5, B6 dalyvauja angliavandenių, riebalų ir baltymų metabolizme, jų reikia nervų sistemos veiklai. Vitaminas C skatina geležies rezorbciją ir dalyvauja daugelyje organizme vykstančių oksidacijos-redukcijos reakcijų.

 

   Riebaluose tirpių vitaminų A, D, E, K yra tiek gyvulinės, tiek augalinės kilmės maisto produktuose. Be to, vitaminą K sintetina žarnyno bakterijos. Riebaluose tirpių vitaminų atsargos kaupiamos kepenyse, vitamino E daugiausia sukaupia riebalinis audinys. Vitaminas A būtinas epitelinių ląstelių vystymuisi ir regos pigmento sintezei. Vitaminas D reguliuoja kalcio panaudojimą bei sudaro sąlygas tinkamai kaulų ir dantų mineralizacijai. Vitaminas E yra fiziologinis antioksidatorius, kuris apsaugo ląstelių membranas nuo pažeidimų ir padeda išsaugoti jų funkciją.

  

Mitai apie vitaminus

     Mitas nr. 1: Gerai maitinantis, vitaminų organizmas gauna pakankamai, tad papildomai jų nereikia

Realybė: Didžioji dalis visuomenės šiandien gyvena ties vitaminų deficito (avitaminozės) riba

 

Taip yra nepaisant to, kad parduotuvių lentynos pilnos sąlyginai pigių maisto produktų. Šiandieninių maisto produktų kokybė, maistiniu požiūriu, žymiai prastesnė nei buvo prieš 10 ar daugiau metų. Dėl ypač didelio naudojamų trąšų kiekio, pesticidų ir nualintos dirvos maiste ženkliai sumažėjo vitaminų ir  mineralų. Iš čia antras mitas.

 

Mitas nr. 2: Valgant pakankamai daržovių, vaisių ir kito natūralaus maisto vitaminų organizmui pakanka

Realybė: Jei maisto produktai išauginti neekologiniame ūkyje, juose labai mažai vitaminų ir neįmanoma suvalgyti tokio maisto kiekio, kad būtų patenkintas organizmo vitaminų poreikis.

 

         Šveicarų mokslininkai teigia, kad dėl nualintos dirvos, padidėjusio trąšų naudojimo vaisiuose ir daržovėse daugėja vandens ir baltymų, o mažėja vitaminų ir mineralinių medžiagų. Be to, labai daug vitaminų prarandama maisto produktus ilgą laiką saugant, transportuojant ir apdorojant. Atlikti tyrimai rodo, kad:

·           Obuoliuose vitamino C kiekio, palyginti su tuo kiekiu, koks buvo prieš 10 metų liko tik 20 %.

·           Pankoliuose betakarotino irgi liko tik penktadalis.

·           Bananuose folinės rūgšties ir vitamino B6  sumažėjo atitinkamai 84 ir 97 %.

 

    Šie procesai vyksta su visais augalinės ir gyvulinės kilmės produktais, nes gyvuliai šeriami tais pačiais augalais, žinoma dar pridedant antibiotikų, kartais hormoninių steroidinių preparatų.

 

   Vitaminų kiekis skirtingose vietovėse išaugintose maistinėse kultūrose gali labai smarkiai skirtis, tačiau tendencija viena ir visai nedžiuginanti. Jei diena iš dienos nevalgome daugybės tik ekologiniuose ūkiuose užaugintų vaisių ir daržovių, vitaminus vartoti papildomai būtina.

 

     Mitas nr. 3: Vartojant pakankamai vitaminų papildų, galima nekreipti dėmesio į tai, kad mažai suvartojama sveikų produktų, tokių kaip vaisiai ir daržovės.

Realybė: Tai yra visiška netiesa.

 

    Vitaminai parduodami vaistinėse nėra tobuli. Tam, kad organizmas gerai funkcionuotų, jam nepakanka pametėti keletą laboratorijoje pagamintų cheminių junginių. Dažnai vaistinėse parduodami vitaminai yra dirbtinės kilmės, ne iš natūralių šaltinių, išgryninti. Organizmui įsisavinti vienos rūšies vitaminus dažniausiai reikalingi kitos rūšies vitaminai, mineralinės medžiagos, fermentai ir galbūt daugiau iki šiol nežinomų medžiagų, kurios jau yra gamtos sudėtos į natūralius maisto produktus. Todėl vartodami vien vitaminų papildus, rizikuojame organizme sukelti kitų medžiagų deficitą.

 

   Sprendimas: vartoti kuo daugiau kokybiškų augalinės kilmės produktų, juos kiek įmanoma mažiau termiškai apdorojant. Taip pat verta tokį dienos racioną papildyti vitaminais ir kitais maisto papildais. 

 

Žinomi, žmogui būtini vitaminai

Vitamino pavadinimas

Tirpsta

Pastabos

Biotinas

Vandenyje

Žinomas kaip Vitaminas B7 ar Vitaminas H.

Cholinas

Vandenyje

Atrado Maurice Gobley 1850 metais.

Folatas

Vandenyje

Atrado Lucy Wills 1933 metais. Žinomas kaip Folio rūgštis, Vitaminas M arba B9

Niacinas

Vandenyje

Atrado Conrad Elvehjem 1937 metais. Žinomas kaipVitaminas B3 ar Vitaminas PP.

Pantoteno rūgštis

Vandenyje

Atrado Roger Williams 1933 metais. Žinomas kaipVitaminas B5.

Riboflavinas

Vandenyje

Atrado D. T. Smith ir E. G. Hendrick 1926 metais. Žinomas kaip Vitaminas B2 ar Vitaminas G.

Tiaminas

Vandenyje

Atrado Kazimierz Funk 1912 metais. Žinomas kaipVitaminas B1.

Vitaminas A

Riebaluose

Atrado Elmer V. McCollum ir M. Davis tarp 1912 ir1914 metų. Ne vienas chemikalas, bet chemikalų grupė (Retinolis).

Vitaminas B6(Piridoksinas, Piridoksaminas, ar piridoksalis)

Vandenyje

Atrado Paul Gyorgy 1934 metais.

Vitaminas B12(Kobalaminas)

Vandenyje

Atrado Karl Folkers ir Alexander Todd 1948 metais. Vienintelis vandenyje tirpstantis vitaminas, kuris žmogaus organizme gali būti kaupiamas ilgą laiką.

Vitaminas C (Askorbo rūgštis)

Vandenyje

Identifikavo James Lind 1747 metais. Atrado A. Hoist irT. Froelich 1912 metais. Trūkumas sukelia skorbutą.

Vitaminas D (Kalciferolis)

Riebaluose

Atrado Edward Mellanby 1922 metais. Nedideliais kiekiais sintezuojamas kūne saulės šviesoje (deginantis).

Vitaminas E (Tokoferolis)

Riebaluose

Atrado Herbert Evans ir Katherine Bishop 1922metais.

Vitaminas K (Naftochinoidai)

Riebaluose

Atrado Henrik Dam 1929 metais. Chemikalų grupė -Naftochinonas.

 

 

 

Šaltinis: http://www.sveikasirjaunas.lt/index.php?option=com_content&view=article&id=74&Itemid=92

Nuotrauka
Magnis ramina, nuima spazmus(0)
Apdorotame maiste magnio yra nedaug. Kokius produktus rinktis?Plačiau...
Nuotrauka
Kokių vitaminų jums trūksta?(8401)
Dažniausiai mums trūksta tik vieno arba dviejų vitaminų. Kokių? Tai išduoda pats organizmas.Plačiau...
Nuotrauka
Kodėl svarbu žinoti mikroelementų kiekį organizme?(7312)
Svarbiausia tai, kad cheminiai elementai mūsų organizme nesintetinami, o gaunami su maistu, oru, per odą ir gleivinę.Plačiau...
Nuotrauka
3 požymiai, kad vartojate per daug baltymų(7073)
Maisto įmonės stengiasi įpiršti vartotojams kuo daugiau baltymų. Vidutiniam suaugusiam žmogui per dieną reikia gauti 0,8 g baltymų kiekvienam svorio kilogramui. Tai reiškia, kad vyrams maždaug reikėtų gauti 56 g, o moterims – 46 g baltymų per dieną.Plačiau...
Nuotrauka
Apie B12 kiek kitaip(1)
Anksčiau aplinkiniai dažnai klausdavo – iš kur nemėsėdžiai gauna geležies ar baltymų. Dabar gi pagrindinis klausimas keičiasi į ,,o kaip su B12?” Girdėjau, kad B12 sintetinamas žarnyne. Bet kiek šios žinios patikimos? Gilinamės.Plačiau...
Nuotrauka
Viskas apie vitaminą A. Kiekių lentelė maisto produktuose(0)
Trūkstant šio vitamino sutrinka regėjimas prieblandoje,neretu atveju išsivysto mažakraujystė, pablogėja odos būklė (pleiskanoja, išblykšta).Plačiau...
Nuotrauka
KAI ORGANIZME TRŪKSTA GELEŽIES(8)
Pavasarį ne vienas jaučiame silpnumą, o dėl žiemą persirgtų virusinių ligų ir vitaminų stokos dažnai susergame ir mažakraujyste, kitaip dar vadinama anemija. Gana dažnai mažakraujystę sukelia geležies stygius kraujyje.Plačiau...
Nuotrauka
Svarbu. Kai organizme trūksta JODO.(0)
Jodas-tai mikroelementas, kurio žmogui reikia nedaug-150 mikrogramų per parą. Visame žmogaus kūne yra 10-20 miligramų jodo, daugiausia – skydliakėje. Kai organizme trūksta jodo, išsivysto daugybė ligų.Plačiau...
Nuotrauka
Išsklaidytas mitas apie vitaminus(0)
28 mlrd. dolerių (70,32 mlrd. Lt) vertės vitaminų pramonei suduotas dar vienas skaudus smūgis – JAV pareigūnai patvirtino: nei vitaminas E, nei beta karotinas neapsaugo nei nuo širdies ligų, nei nuo vėžio.Plačiau...
Nuotrauka
Pagiriamasis žodis ŽUVŲ TAUKAMS(0)
Islandijos gyventojai gyvena bene ilgiausiai Europoje. Jie rečiau serga ir širdies- kraujagyslių ligomis. Islandų mityboje gausu jūros žuvies, kurioje daug Omega-3 riebalų rūgščių.Plačiau...
Nuotrauka
Vitaminai augaliniuose produktuose(0)
Pateikiame produktus, kuriuose yra didesnė tikimybė rasti didesnius tam tikros medžiagos kiekius. Tikslus vitaminų ir mineralų kiekis augaluose priklauso nuo dirvos, kurioje augalas augo, jo šviežumo, perdirbimo ir kitų veiksnių.Plačiau...
Nuotrauka
APIE VITAMINUS(0)
Problemų su vitaminais ir mikroelementais viso labo trys: jų visiškas nebuvimas, deficitas ir perteklius.Plačiau...
Nuotrauka
Ką reikia žinoti apie sočiąsias rūgštis(0)
Žmogui būtina su maistu gauti dviejų rūšių nepakeičiamų riebiųjų rūgščių: omega-3 (alfa linolenas) ir omega-6 (linolis).Plačiau...
Nuotrauka
Kokius sveikatos sutrikimus sukelia jodo trūkumas organizme(8)
Nepakankamas jodo kiekis organizme sukelia daug sutrikimų, žinomų kaip „jodo deficito sukelti sutrikimai“ – tai kretinizmas, pažeistos protinės bei reprodukcinės sveikatos funkcijos, atsilikęs fizinis vystymasis,struma.Plačiau...
Nuotrauka
Kalcio turtingas maistas pailgina moterų gyvenimą(0)
Kalcio turtinga dieta – tiek šio mineralo turtingas maistas, tiek ir papildų vartojimas, gali pailginti moterų gyvenimo trukmę, rodo Kanadoje atliktas tyrimas.Plačiau...
Magnis(3275)
Kalis(0)
Kalcis(0)
Geležis(219)
Mineralai. Fosforas(0)
M i n e r a l a i. Cinkas(0)
Kokių vitaminų jums trūksta?(0)
Baltymai, riebalai bei angliavandeniai: kuo naudingi ir kur jų ieškoti?(3)
Apie magnį(0)
Maistinės medžiagos augaluose(0)
 
DIENOS SENTENCIJA
. Žmogus, kuris sako, kad to padaryti neįmanoma - neturėtų pertraukinėti žmogaus, kuris tai daro.
Kinų išminčiai sako

 

 

Kartodami AFIRMACIJĄ - gydantį teiginį, pašalinsite ligos priežastį ir liga pasitrauks. Net jei netikite energetine žodžio galia, kartokite teiginį daugybę kartų ir pamatysite, kaip viskas ims keistis.

 

ENERGETINĖ ŽODŽIO GALIA – LABAI STIPRI.  

 

LIGA: Depresija.

 

LIGOS PRIEŽASTIS: Dažnas pyktis. Beviltiškumo jausmas.

 

GYDANTIS TEIGINYS: Myliu save. Esu ramus. Pats kuriu savo gyvenimą. Manęs neliečia kitų žmonių trūkumai ir baimės.

Jūsų reklama ČIA