2019 spalio 14 d., pirmadienis
/
Rašykite mums čia: Email
arba pasveikpats@gmail.com
Facebook
Twitter
rss
http://www.smshostingas.lt/?utm_source=pasveikpats&utm_campaign=300x300&utm_medium=300x300
Vegetarų sveikata ir mityba
Vegetarų sveikata ir mityba
Nors vegetariška dieta gali būti efektyvus būdas pagerinti sveikatos būklę, neteisingai subalansuota mityba gali sukelti problemų.
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
VISOS LIGOS. Natūralūs gydymo būdai ČIA...
 

Veganai: tapti „šlamšto valgytojais“ nesunku, o veganizmui reikia išmonės ir kantrybės(0)

Nuotrauka
Kaune vykusiame renginyje buvo sugriautas ne vienas mitas apie veganus ir jų dietą.

Kasmet lapkričio 1 d. yra švenčiama Pasaulinė veganų diena. Šia proga iniciatyvinė grupė „Gerbk gyvūnų teises“ jau antrus metus organizuoja veganų festivalį Kaune ir Vilniuje.

 

Prisipažinsiu, į renginį ėjau nusiteikusi kiek skeptiškai. Man veganai atrodė kaip viena iš tų grupių, kur žmonės taip įtikėję ir bando įtraukti kitus, kad visai nenuostabu, jog likusi visuomenės dalis jų baidosi. Vakaro metu paaiškėjo, jog buvau visiškai neteisi, o mitais tikėjau tik dėl visiško nežinojimo, ką iš tiesų reiškia veganizmas.

 

Keisčiausia tai, jog daug metų studijavusi klimato kaitą gerai žinau, kokią žalą aplinkai daro gyvulininkystė. Esu mačiusi žinomą amerikiečių dokumentinį filmą apie tamsiąją maisto pramonės pusę „Food Inc.“ Ir kitų panašių filmų, skaičiau ir renginio metu paminėtą Michaelo Pollano knygą „Visavalgio dilema“ (angl. „The Omnivore‘s Dilemma“), kurios skyriai apie gyvulių fabrikus tiesiog pykino. Ir vis tik aš, kaip ir daugybė kitų visavalgių (valgančių tiek gyvulinės, tiek augalinės kilmės produktus) žmonių, dažnai nesuvokiu ryšio tarp mėsos, kurią valgome, ir gyvų gyvūnų.

Būtent apie šį atotrūkį mūsų sąmonėje, kai nematome ar nenorime matyti maisto pramonės žiaurumų, kalbėjo pirmasis vakaro pranešėjas Žygintas Šitkauskas. Vaikinas pats yra veganas ir jau dvejus metus nevalgo jokių gyvulinės kilmės produktų (mėsos, pieno, kiaušinių, žuvies ir panašiai).

 

Palyginimui vegetarai atsisako tik mėsos, o žaliavalgiais vadinami tie, kurie valgo tik produktus apdorotus ne didesnėje nei 40 laipsnių temperatūroje.

 

Per dieną paskerdžiama 20 tūkst. sergančių vištų

Pasak Ž. Šitkausko, mūsų protais labai lengva manipuliuoti. Pieno, mėsos produktų reklamose mes nuolat matome besišypsančius, šokančius gyvulius – karvutes, paršelius. Tokie įvaizdžiai mus patikina, jog gyvūnai yra patenkinti ir laimingi. Vaikino teigimu, esame apgaudinėjami korporacijų net ir pirkdami produktus, kurie teigia, jog mėsa ar kiti gyvuliniai produktai buvo pagaminti iš gyvūnų, augintų geromis sąlygomis, pavyzdžiui laisvai laikomų vištų (angl. free range).

 

„Teigiama, jog paukštynai yra labai pažengę, sukuriama gerovė vištoms. O tikrovė tokia: joms nukapojami snapai, nagai, kad vištos ten laisvos būdamos nesipeštų su savo giminaitėmis, – kalbėjo Ž. Šitkauskas. – Vievio paukštyne vienu metu būna apie 40 – 50 tūkst. vištų. Tokie kiekiai leidžia greitai plisti epidemijoms, apie kurias žiniasklaida dažniausiai neparašo. Normalu, jog kartais tenka ir 20 tūkst. vištų per dieną paskersti, nes jų mėsa tiesiog nebėra tinkama vartoti.“ 

 

 

Vaikinas pasiteiravo publikos, kaip ši sureaguotų, jeigu jis į salę įneštų didelę lėkštę braškių ir imtų jas pjaustyti. „Tikriausiai dauguma norėtumėte prieiti ir paragauti. O kaip sureaguotumėte, jeigu įneščiau gyvą paršiuką, ar kam nors kiltų mintys apie maistą? O jeigu pradėčiau jį čia pjauti, skersti, ar nuo to daug kam sukiltų apetitas?“ – retoriškai klausė veganas. 

 

„Kankinami gyvūnai mums kelia emocijas, mums skauda...Visi gyvūnai turi jausmus, tokius kaip baimė, laimė, malonumas ir skausmas,“ – kalbėjo Ž. Šitkauskas. Jis paminėjo „triušiuko fenomeną“: žmonėms gyvūnų jaunikliai yra labai mieli, mums norisi juos saugoti ir globoti, bet kažkodėl valgyti suaugusius gyvūnus galime be problemų. Žmonės yra nuolat skatinami nematyti ryšio tarp gyvo gyvūno ir mėsos.

 

„Esame perrašę daugybę tradicijų – panaikinome vergovę, suteikėme balsavimo teisę moterims ir panašiai. Kas anksčiau daugelį amžių buvo priimtina, dabar yra amoralu...Jeigu vis tik kasdien šiuos dalykus (apie žiaurumus ir gyvūnų teisių pažeidimus, – red. past.) kartotume, tai pataptų mūsų kultūros dalimi, jog mėsą valgyti yra blogai,“ – problemos sprendimą siūlė vaikinas. 

Ž. Šitkauskas skatino neužmiršti ir maisto pramonės įtakos klimato kaitai: „Gyvulininkystės pramonė išmeta daugiau anglies dvideginio, daugiau metano negu visos transporto rūšys kartu sudėjus. Europoje ypač akcentuojamas aplinkai draugiškas transportas, nors palyginus gyvulininkystė teršia žymiai daugiau.“  Tad tapę veganais ne tik prisidėtume prie gyvūnų kančių sumažinimo, bet ir smarkiai sumažintume savo pačių ekologinį pėdsaką. 


Vitaminas B12 gaunamas iš dantų pastos

 

Gydytoja-homeopatė Aiva Vaivarienė iš „Natūralaus gydymo centro“ pradėjo praktikuoti veganizmą, kai būti veganais nusprendė jos tuo metu 10 ir 13 metų vaikai. Pasak jos, net ir gydytojų požiūris į veganus yra gana neigiamas: „Veganams sako, jog jų ligos nuo to, kad nevalgo mėsos, ir pasiunčia namo.“ 

Būti veganu yra nelengvas kelias. Pasak A. Vaivarienės, patapti „šlamšto valgytojais“ yra nesunku, o tam kad nesusigadintum sveikatos ir maitintumeisi pilnaverčiu, sveiku maistu, reikia daug žinių, išmonės ir kantrybės.

 

Specialistė išsklaidė keletą su veganų dieta susijusių mitų. Visuomenėje paplitusi nuomonė, jog baltymų galima gauti tik iš mėsos, tačiau, pasak gydytojos, ankštinės kultūros, taip pat grūdai, riešutai yra patys geriausi baltymų šaltiniai. 

 

„Sudėtingiau yra su vitaminu B12, kuris svarbus kraujo gamyboje. Teoriškai ši medžiaga gaunama tik vartojant gyvulinės kilmės produktus. B12 taip pat turėtų gaminti ir mūsų žarnyno mikroflora, bet dėl antibiotikų vartojimo, netinkamos mitybos dažnas mūsų krašto gyventojas – nesvarbu veganas ar ne – jaučia šio vitamino trūkumą. Jeigu B12 nesigamina organizme natūraliai, veganams reikia vartoti preparatus,“ – kalbėjo gydytoja A. Vaivarienė. 

Kiti susirinkę veganai sakė, jog Lietuvoje galima nusipirkti netgi dantų pastos, kurios sudėtyje yra vitamino B12. Tai būtų vienas iš nesudėtingų būdų gauti šios organizmui būtinos medžiagos. 

 

Aguonų pienas – puikus kalcio ir magnio šaltinis

 

Mažakraujystę gali sukelti kito kraujo gamybai būtino elemento, geležies, trūkumas, tačiau, pasak specialistės, 99 procentai sergančiųjų yra visavalgiai. Geležies trūkumas atsiranda ne dėl mėsos, o pirmiausia dėl daržovių stokos dietoje. Šios medžiagos taip pat galime gauti valgydami riešutus ir įvairias sėklas, pavyzdžiui moliūgų. 

 

Kitas dažnai girdimas mitas, jog veganams, kurie nevalgo ne tik mėsos, bet ir pieno produktų, ypač trūksta kalcio. Gydytojos teigimu, žmogaus organizmas nepasisavina kalcio iš karvės pieno.

Žymiai naudingesnis yra įvairių sėklų pienas. „Sezamų piene yra 10 kartų daugiau kalcio nei varškėje.Aguonų piene gausu kalcio ir magnio. Nebūtina laukti Kalėdų, kad gertumėte aguonų pieną. Tik aguonas pirkite parduotuvėje, nenaudokite močiučių aguonų, kur su opiatais,“ – linksmai perspėjo A. Vaivarienė. Taip pat, pasak homeopatės, net 100 gramų žalių kopūstų turi daugiau kalcio, nei toks pats kiekis varškės.

 

Paklausta, ar vaikai gali būti veganais, gydytoja atsakė, jog taip, bet tik jeigu tėvai irgi yra veganai. A. Vaivarienė priminė, jog veganizmo pagrindas nėra susijęs su sveikata. Pasak jos, subalansuota veganiška dieta yra labai sveika, tačiau jeigu vadinsimės veganais, o pusryčiams valgysime bandeles, pietums makaronus, o vakarienei sausainius, tai sveiki tikrai nebūsime. 

Gydytojos manymu, pasiryžusiems tapti veganais yra sudėtingiausia užtikrinti maisto įvairovę, reikia padirbėti ieškant naujų receptų, kitokių produktų parduotuvėse. Ji sakė, jog anksčiau buvo sudėtingiau išeiti į miestą pabūti su šeima ir draugais, bet dabar atsiranda vis daugiau vietų, kur galima skaniai vegetariškai ir veganiškai pavalgyti. 

 

Daugiau informacijos apie tai, kaip tapti veganu, ką valgo veganai, kur galima veganiškai pavalgyti visoje Lietuvoje ieškokite „Ką valgo veganai“ svetainėje

http://grynas.delfi.lt/archive/print.php?id=63183062#ixzz2jOsAPxvP

Nuotrauka
Žaliasis stebuklas – želmenų sultys(7027)
Iš želmenų išspaustos sultys – vaistas nuo ligų ir senatvės negalavimų, jas siūlo ir sveikų gėrimų barai, o vaistinėse jau atsirado netgi želmenų preparatų.Plačiau...
Nuotrauka
Morkos su jūros kopūstais(0)
Jūros kopūstuose gausu visokiausių gėrybių, bet jas vartoti ne kiekvienas ryžtasi dėl kvapo, skonio, išvaizdos, ribotų paruošimo galimybių. Kolkas siūlau vieną iš galimų variantų.Plačiau...
Nuotrauka
Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas — geresnis(0)
Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija atliko unikalų tyrimą – padarė žmonių, 5 rytus iš eilės gėrusių natūralias sultis kraujo tyrimus.Plačiau...
Nuotrauka
Vegetarinės mitybos nauda sveikatai(0)
Vegetarinė mityba gali būti labai sveika. Žmonės gali tapti vegetarais dėl daugelio su sveikata, aplinkosauga, religija ar taupymu susijusių priežasčių.Plačiau...
Nuotrauka
Morkų lapai - tikras lobis kraujagyslėms, akims ir imunitetui(4209)
Morkų lapų naudojimas mums nėra įprasta. Mes visada juos išmetame, nesusimąstydami apie jų nemažą naudą. O be reikalo - jie gali būti mums naudingi - jie turtingi vitaminais ir mineralais.Plačiau...
Nuotrauka
Mityba pagal Ajurvedą: mokslininkai tik dabar „atranda“ tai, kas Vedose parašyta prieš tūkstančius metų(5)
Kiekvieną dieną girdime naujas teorijas, kaip išlikti jaunam, sveikam, energingam. Tačiau vis dažniau net patys medikai prabyla apie tai, kad dviračio nebeišrasime, o visos sveikatos paslaptys jau seniai atrastos ir užrašytos.Plačiau...
Nuotrauka
Žaliavalgė D. Tomson: vitaminų užtaisas – daigai(0)
Ekspertai apskaičiavo, kad daiguose yra iki šimtą kartų daugiau fermentų nei vaisiuose ir daržovėse, kurie puikiai veikia sveikatą ir lengvina virškinimą.Plačiau...
Nuotrauka
Pakeitus mitybą, liga pasitraukė akimirksniu(0)
Tradicinė medicina ligų ne gydo, o atideda, sako Medicinos mokslų daktaras, chirurgas, gyvo maisto propaguotojas Darius Kubilius.Plačiau...
Nuotrauka
Žaliavalgystės dėka dingo galvos ir sąnarių skausmai(0)
Apie žaliavalgystę, šio mitybos būdo pradžią, ypatumus ir naudą pasikalbėjome su žalio maisto parduotuvės Žaliavalgis.lt įkūrėju Nodariu Turčinavičiumi.Plačiau...
Nuotrauka
Mano diena ant delno: žaliavalgė Gražina Gum(0)
7-rius metus žaiavagystę propaguojanti žaliosios mitybos specialistė ir neapdoroto maisto baro „Raw42“ įkūrėja Gražina Gum spinduliuoja grožiu ir sveikata. Paklausta, kas priverčia ją visada jaustis energinga ir žvalia, pabrėžia žalio maisto ir skaidrių mPlačiau...
Nuotrauka
Sprendimas vaikui neduoti mėsos - tėvų ar valstybės reikalas?(0)
Lietuvoje daugėjant žmonių, pasirinkusių vegetarinę mitybą, atsiranda vis didesnis poreikis vegetariškų darželių, kadangi savo vaikams šie žmonės perduoda savo mitybos įpročius.Plačiau...
Nuotrauka
7 priežastys, kodėl vegetarai gyvena ilgiau(0)
Valgyti mėsą nėra nieko bloga, jeigu darote tai saikingai. Tačiau tyrimai rodo, kad vegetarai apskritai būna sveikesni ir net gyvena ilgiau.Plačiau...
Nuotrauka
Žaliavalgė: mėsa - ne žmogui skirtas maistas(0)
„Žalias“ maistas esą turi galių išgydyti visas ligas – net vėžį, tikina žaliavalgiai. Tačiau mitybos ir onkologinių ligų specialistai tokias kalbas vertina skeptiškai.Plačiau...
Nuotrauka
Puikios išvaizdos paslaptis - žaliavalgystė?(0)
Gyvenimas laikantis riešutų, sėklų, vaisių ir daržovių dietos neatrodo labai patrauklus, bet 29 m. žaliavalgė Susan Reynolds tvirtina, kad būtent tokia mityba padeda jai atrodyti taip jaunatviškai, jog žmonės dažnai palaiko ją 16 m. paaugle.Plačiau...
Nuotrauka
Darbdaviai turėtų džiaugtis vegetarais: kaip mėsa keičia mūsų įpročius(0)
„Vegetarai dirba iki pietų ir po jų, o tie, kurie valgo gyvūnus, po pietų dirba silpniau, jiems reikia bent valandos, kol tas maistas apsivirškins“, – sako med. mokslų daktaras Darius Kubilius, prieš porą metų su šeima atsisakęs gyvūninės kilmės produktų.Plačiau...
7 veganiškos mitybos privalumai(0)
KAS YRA KAS – vegetarai, pusiau vegetarai, lakto vegetarai ir pan.(8)
Vegetarų sveikata ir mityba(0)
Mityba. Vegetariško maisto piramidė(7223)
Veganiškas gyvenimo būdas(0)
Patarimai pradedančiam vegetarui(0)
 
DIENOS SENTENCIJA
. Žmogus, kuris sako, kad to padaryti neįmanoma - neturėtų pertraukinėti žmogaus, kuris tai daro.
Kinų išminčiai sako

 

 

Kartodami AFIRMACIJĄ - gydantį teiginį, pašalinsite ligos priežastį ir liga pasitrauks. Net jei netikite energetine žodžio galia, kartokite teiginį daugybę kartų ir pamatysite, kaip viskas ims keistis.

 

ENERGETINĖ ŽODŽIO GALIA – LABAI STIPRI.  

 

LIGA: Depresija.

 

LIGOS PRIEŽASTIS: Dažnas pyktis. Beviltiškumo jausmas.

 

GYDANTIS TEIGINYS: Myliu save. Esu ramus. Pats kuriu savo gyvenimą. Manęs neliečia kitų žmonių trūkumai ir baimės.

Jūsų reklama ČIA