2018 gruodžio 11 d., antradienis
/
Rašykite mums čia: Email
arba pasveikpats@gmail.com
Facebook
Twitter
rss
http://www.smshostingas.lt/?utm_source=pasveikpats&utm_campaign=300x300&utm_medium=300x300
KRIAUKLĖS MUDRA
KRIAUKLĖS MUDRA
Mudra „kriauklė“ – „šanha“ yra dievo Šivos atributas, nago – drakono, gyvenančio požemių karalystėje, vardas. Indikacijos: visos gerklės, gerklų ligos, užkimimas.
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
  • ..
VISOS LIGOS. Natūralūs gydymo būdai ČIA...
 

Viskas apie druską: kokią rinktis ir kuo ji pavojinga(7040)

Nuotrauka
Lietuviai per dieną suvartoja beveik du kartus daugiau druskos negu rekomenduojama. Dėl per didelio jos vartojimo padidėja kraujospūdis ir insulto rizika, sako mitybos specialistė Ilona Drulytė.

Tačiau jį sumažinti gali būti sudėtinga, nes druskos yra net ten, kur nė neįtariame, pavyzdžiui, sausuose pusryčiuose. „Ten yra gana didelis druskos kiekis, tik ten yra ir druskos, ir cukraus, ir mes nelabai jaučiame to sūrumo“, – sako I. Drulytė.

 

Druską maistui konservuoti ir jo skoniui pagerinti vartojame jau 4 tūkst. metų, tačiau ji vis dar tyrinėjama. Paskaičiuota, kad per metus žmonija suvartoja apie 180 mln. tonų druskos. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėja Ilona Drulytė sako, kad populiariausia yra iškasamoji (žemės) druska.

 

„Valgome dviejų formų druską: arba smulkią ir baltą, kuri yra tokia labiau apdirbta, arba stambesnę, kartais net su akmenukais. Druska, parduodama maisto prekių parduotuvėse, turi būti joduota. Parduotuvėse dabar matome įvairaus asortimento: yra ir jūros druska, ir Himalajų, ir rožinė, ir rūkyta, ir pilkoji, ir juodoji... Tų pavadinimų – daugybė. Bet gal svarbu pasakyti, kad tai bet kokiu atveju yra druska. Didžioji, pagrindinė sudedamoji dalis bet kokios rūšies druskoje vis dėlto yra natrio chloridas“, – sako I. Drulytė. Ji aiškina, kad būtent natrio chloridas ir suteikia druskai sūrų skonį.

 

Kurią druską pasirinkti – smulkią ar rupią, – pačių šeimininkių reikalas. Mažiau perdirbta yra tamsesnė, rupesnė druska. „Ta šviesi druska yra papildomai paruošta, kad turėtų estetinį vaizdą. Pagal sudėtį tikrai nėra esminių skirtumų“, – tikina mitybos specialistė. Ji aiškina, kad kai kuriais atvejais druska yra su saugomais pavadinimais, pavyzdžiui „fleur de sel“.

 

„Tai vadinamoji jūros druska, kuri renkama Prancūzijoje ypatingu metodu – mediniais indais nuo jūros paviršiaus. Žodžiu, labai tradicinė vertybė ir kulinariniais tikslais naudojama kaip ypatingas, brangus produktas dėl tos savo gavybos. [...] Akcentuojama tai, kad tai – labai natūrali, žmogaus mažai perdirbta druska, sukurta gamtos, gamtinių sąlygų, mikroklimato, vėjo ir saulės“, – pasakoja I. Drulytė.

 

Kitų rūšių druskos yra ypatingos ne tik dėl išskirtinio gavybos būdo. Jos nuo tradicinės druskos, pasak I. Drulytės, labiausiai skiriasi savo išvaizda, kristalų dydžiu – dažnai jie būna didesnio dydžio, turi kokį nors atspalvį. Dažniausiai tai – rausva, pilka arba dar taip vadinama juoda, rudo atspalvio druska.

 

„Paprastai druskos sudėtyje natrio chlorido yra daugiau nei 90 proc. – 97–99 proc., ta likusi dalis – tai tam tikros gamtinės medžiagos. Ten gali būti geležis, varis, kobaltas ar kitos medžiagos, kurių yra labai nedidelė dalis, bet jos suteikia kitokią spalvą druskai, ir ji galbūt patraukliau atrodo, įdomiau, natūraliau“, – teigia I. Drulytė.

 

Anot jos, skirtingos druskos rūšies skonis per daug nesiskiria. Sakoma, kad Himalajų druska turi šiek tiek saldumo. Truputį „dūmo skonio“, I. Drulytės teigimu, gali turėti rūkyta druska. „Dėl tų ypatingų savybių ji gali būti panaudota virtuvėje kaip prieskonis arba maisto pagardinimui. Tačiau bet kokiu atveju tai yra druska, kurios tikslas – suteikti sūrų skonį maistui arba konservuoti maistą. Ir poveikis sveikatai yra toks pats, kaip ir visos kitos druskos“, – priduria mitybos specialistė.

Apie neigiamą druskos skonį medikai kalba nuolat ir siūlo druskos vartoti mažiau. I. Drulytės žiniomis, lietuviai per dieną druskos suvartoja apie 9 g – du kartus daugiau, negu rekomenduojama Pasaulio sveikatos organizacijos. Pastaroji pataria per dieną suvartoti ne daugiau kaip 5 g druskos. Kai kurie kiti literatūros šaltiniai leidžia suvartoti iki 6 g.

 

„Tai yra mažas šaukštelis, gal net kiek mažiau. Bet čia mes kalbame apie visą druską, kuri jau yra ir maisto produktuose. Tai – ta druska, kurią mes suvalgome su duona, dešra, sūriu. Druskos yra net tokiuose maisto produktuose, kaip sausi pusryčiai. Ten yra gana didelis druskos kiekis, tik ten yra ir druskos, ir cukraus, ir mes nelabai jaučiame sūrumą. Be kitų produktų, kurie yra tikrai sūrūs, druskos yra ir žuvies produktuose, silkėje, padažuose, bulvių traškučiuose, rūkyti mėsos gaminiai turi be galo daug druskos. Taip pat konservuotos daržovės, kurias perkame“, – vardija I. Drulytė.

 

Pasak jos, druska gali būti pavojinga dėl per didelio natrio kiekio. Dėl to padidėja kraujospūdis, išsivysto širdies kraujagyslių ligos, arterinė hipertenzija. Literatūroje, mitybos specialistės žiniomis, ypač daug kalbama apie insultą. Ji pabrėžia, kad tai – bene 50 proc. visų mirčių priežasčių.

 

„Tai – tikrai tos ligos, su kuriomis turime kovoti. Aišku, ne vien tik druska čia vaidina pagrindinį vaidmenį. Ir kitų rizikos veiksnių yra visa puokštė: riebus maistas, mažas fizinis aktyvumas, alkoholio vartojimas, rūkymas, kitos priežastys. Bet tikrai moksliniais tyrimais įrodyta, kad per didelis druskos vartojimas – svarbi per didelio kraujospūdžio priežastis. Didėja rizika atsirasti insultui“, – įspėja I. Drulytė.

http://t.delfi.lt/_a?a=64695863

 

Šaltinis: www.lrt.lt

Nuotrauka
Topinambai - organizmą valanti vitaminų bomba(7131)
Topinambai - dažnai vadinami saldžiomis bulvėmis. Juose gausu vitaminų ir jie visuomet buvo vertinami dėl sveikatinimo savybių.Plačiau...
Nuotrauka
Už mėsą pranašesnis avinžirnis(4)
Nuo maisto parduotuvių lentynų avinžirniai nedrąsiai žvilgčioja į pirkėjus. Deja, dauguma jų nepastebi ir čiumpa įprastus žirnius. Juk avinžirniai kainuoja gerokai brangiau ir yra neįprasti. Tačiau nuo žirnių skiriasi savo skoniu, be to, yra gerokai maistPlačiau...
Nuotrauka
Daigintų kviečių nauda sveikatai(0)
Gamta mums siūlo išsigelbėjimą nuo daugybės žmonijai žinomų ligų. Vienas iš unikaliausių ir organizmui naudingiausių maisto produktų yra daiginti kviečiai.Plačiau...
Nuotrauka
Aliejus aliejui nelygu. Kokį pasirinkti?(0)
Daugelis žinome, kad šalto spaudimo aliejai yra rekomenduojami kaip naudingiausi mūsų organizmui. Jie ne tik vadinami geriausiu maistu, bet ir mūsų organizmo vaistu.Plačiau...
Nuotrauka
Džiovinti vaisiai sveikiau nei švieži(0)
Visi mitybos specialistai pataria žmonėms dažniau valgyti džiovintų vaisių. Tai – pats natūraliausias maisto papildas, stiprinantis organizmą ir jo imuninę sistemą.Plačiau...
Nuotrauka
Mityba pagal ajurvedą: kol nepasituštinote, nevalia ir pusryčiauti(0)
Ajurveda – mokslas apie gyvenimą ir sveikatą. Pagrindiniai jo principai išdėstyti vienoje iš 4 vedų, užrašytų prieš maždaug 5000 m. Galima teigti, jog tai – Rytų filosofijos palikimas.Plačiau...
Nuotrauka
5 tibetietiškos mitybos taisyklės(0)
Tibeto gydytojų rekomendacijos dažnai sutampa su vakarų medikų nuomone, dažnai netgi patvirtina tradicinės medicinos taisykles. Juolab kad vis daugiau Europos šalių gyventojų ieškodami pagalbos pasitiki rytų išmintimi.Plačiau...
Nuotrauka
4 mitybos klaidos, kurios jus sendina(0)
Pateikiame keturias labiausiai paplitusias klaidas, kurios daro labai didelę įtaką mūsų sveikatai.Plačiau...
Nuotrauka
Prieskoniai vietoje vaistų: ką valgyti norint nesirgti(0)
Tai, kad prieskonius galima naudoti vietoje vaistų, žmonės žinojo jau nuo senų senovės. Ne veltui Viduramžiais jų galima buvo įsigyti tik vaistinėje, be to, už kainą, dešimtis kartų viršijančią įprastų produktų.Plačiau...
Nuotrauka
Šokoladas vietoj aspirino(0)
Paaiškėjo, jog visų mūsų mėgstamas šokoladas užkerta kelią trombų susidarymui kraujyje, beveik kaip aspirinas.Plačiau...
Nuotrauka
KAVA - ,,UŽ“ ir ,,PRIEŠ“(0)
Milijonai žmonių visame pasaulyje kasdien mėgaujasi kava. Ne vienas sakome: „Koks gi rytas be kavos puodelio?“. Ir, ko gero, daugelis esame girdėję apie kavos žalą sveikatai bei pamąstymus, kaip šį poveikį sumažinti.Plačiau...
Nuotrauka
Žuvis, kuri naudingumu prilygsta lašišai, bet yra gerokai pigesnė(0)
Daktarams jau seniai aišku, jog visos riebių žuvų rūšys, kurioms priskiriama ir silkė, teigiamai veikia žmogaus organizmą, saugo nuo aterosklerozės ir normalizuoja širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą.Plačiau...
Nuotrauka
Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži(165)
Artėjant pavasariui, netinkamai laikomi vaisiai apvysta, pasikeičia jų išvaizda, o daržovės dar pradeda ir dygti, žaliuoti. Kaip vartoti tokius produktus, kad jie nepakenktų sveikatai?Plačiau...
Nuotrauka
Kodėl košės naudingos širdžiai ir kraujagyslėms(0)
Kruopų košės yra širdies sąjungininkės, kovojant su ateroskleroze ir išemija. Juk kruopų ląsteliena neleidžia organizmui pasisavinti su maistu gaunamo cholesterolio.Plačiau...
Nuotrauka
Daigai – ir maistas, ir vaistas(0)
Nuo daigo prasideda augalo gyvenimas. Todėl nenuostabu, kad gamta apdovanojo juos milžiniška jėga – juose sukaupti visi vitaminai ir mineralai. Pavyzdžiui, folio rūgšties daiguose 4 k. daugiau nei grūduose.Plačiau...
Ką keliskart per dieną ragauja šimtamečiai?(0)
Sveikuolės pataria kasdien valgyti pienių žiedus ir grūdintis lediniame vandenyje(0)
Kaip išsirinkti alyvuogių aliejų?(0)
Kokias kruopas pirkti ir kurių vengti?(0)
Kodėl žiemą nepatartina valgyti žalių agurkų(0)
Blogiausia, ką galime suvalgyti(3)
Kas būtų, jeigu valgytume vien mėsą?(0)
Didelis mėsos kiekis sveikatai kenkia taip pat kaip rūkymas(1623)
Desertiniai moliūgų pusryčiai(0)
Mildos perlinių kruopų kotletai(0)
Pienas – priešas numeris vienas?(0)
Įspėjimas sūrio ir mėsos mėgėjams(0)
Žolininkas: senovėje kavą ruošdavo iš įvairiausių sėklų ar šakniavaisių(0)
Salotos su avinžirniais(0)
Medaus rūšys. Kaip atskirti, pasirinkti(0)
Medus + cinamonas GYDO VISAS LIGAS(0)
Ar pigi arbata pakeliuose gali pakenkti sveikatai?(0)
 
DIENOS SENTENCIJA
. Žmogus, kuris sako, kad to padaryti neįmanoma - neturėtų pertraukinėti žmogaus, kuris tai daro.
Kinų išminčiai sako

 

 

Kartodami AFIRMACIJĄ - gydantį teiginį, pašalinsite ligos priežastį ir liga pasitrauks. Net jei netikite energetine žodžio galia, kartokite teiginį daugybę kartų ir pamatysite, kaip viskas ims keistis.

 

ENERGETINĖ ŽODŽIO GALIA – LABAI STIPRI.  

 

LIGA: Depresija.

 

LIGOS PRIEŽASTIS: Dažnas pyktis. Beviltiškumo jausmas.

 

GYDANTIS TEIGINYS: Myliu save. Esu ramus. Pats kuriu savo gyvenimą. Manęs neliečia kitų žmonių trūkumai ir baimės.

Jūsų reklama ČIA