Ką sako žaliosios mitybos žinovai
Ką tik prasikalę pirmieji lapeliai yra pilni gyvybinės energijos, juose gausu vitaminų, fermentų, augalinių augimo hormonų ir kitų biologiškai labai aktyvių medžiagų, išganingai veikiančių žmogaus organizmą.
Maistui ruošti tinka beveik visi pirmieji želmenys, o laukiniai augalai mitybos atžvilgiu netgi vertingesni už kultūrinius.
Dilgėlių jėga
Kai jų ūgliai su lapeliais išauga iki 10–15 cm, jau galima nuimti pirmąjį derlių: tinka salotoms, sriuboms, omletams ruošti, kai kas geria ir dilgėlių arbatą. Jas galima maišyti su kitomis pavasarinėmis daržovėmis, mesti į sriubą (geriausia – į jau išvirusią). Dilgėlėse gausu vitaminų C, K, E, A, mineralinių medžiagų (geležies, kalio, vario, kalcio, mangano, magnio, boro, jodo ir t. t.).
Sultingosios žliūgės
Jos pasirodo dirvose vos aktyviau pakaitinus sulutei. Žliūgių lapeliai smulkūs, o stiebeliai minkšti ir sultingi – puikiai pagardins bet kokių daržovių salotas. Nugnybkite jų šaknis, o stiebus su lapeliais nuplaukitevandeniu. Tada sukarpykite maždaug 1 cm gabaliukais ir skanaukite. Žliūgės turtingos vitaminų C, E, beta karoteno, rutino, įvairių mineralinių medžiagų. Jos palankiai veikia plaučių gleivinę, gydo virškinamojo trakto negalavimus, malšina odos ligų požymius.
Pikantiškas kiaulpienių aitrumas
Jaunais pienių lapeliais taip pat galima praturtinti salotas, jų galima dėti į pavasarines sriubas. Jeigu nepatinka aitrus skonis – ne bėda. Pamirkykite lapelius lengvai pasūdytame vandenyje, ir jis bus kur kas švelnesnis. Pienių lapuose yra nemažai vitaminų A ir C, pasižyminčių antioksidaciniu poveikiu, šiek tiek vitamino E, folio rūgšties, B grupės vitaminų. Iš mineralinių medžiagų nemažai kalio, geležies, fosforo. Pienių lapuose aptinkama ir retų mineralų – vario, molibdeno, – svarbių organizmo medžiagų apykaitai. Juose esantys kartumynai aktyvina skrandžio veiklą ir gerina virškinimą.
Naudingosios raktažolės
Jauni jų lapeliai ir geltoni žiedai labai naudingi. Jų galima dėti į salotas, dar –gardinti sriubas, plikyti arbatą. Raktažolių lapuose vitamino C yra keletą kartų daugiau nei salieruose, svogūnuose, ridikėliuose ir net petražolėse. Juose taip pat randama vitamino A, saponinų, eterinio aliejaus.
Garšvos – vietoj petražolių
Garšvas ypač tinka maišyti su įprastomis salotomis, jų galima dėti į sriubas, troškinius, omletus. Jų lapuose aptinkama A ir C vitaminų, geležies, kalio, magnio, vario.
Sula – skani ir sveika
Kuo šaltesnė žiema, tuo saldesnė sula. Klevų ir beržų sula paprastai tekinama, kai vidutinė paros temperatūra pakyla iki 4–6 laipsnių. Tada išeina pašalas ir suaktyvėja medžių gyvybiniai procesai. Šiemet pavasaris atėjo pavėlavęs, tai ir sula gali tekėti iki balandžio pabaigos.
Anksčiau pradeda tekėti klevų sula – ji ir saldesnė. Tačiau beržai išskiria daugiau sulčių.
Puikiai valo organizmą
Beržų ir klevų suloje yra gliukozės ir fruktozės, kurios suteikia skysčiui salsvą skonį. Dar esama vitaminų C, PP, šiek tiek mineralinių medžiagų: kalcio, geležies, taip pat organinių rūgščių, kitų junginių, tačiau jų nedaug. Pagrindinis sulos komponentas – vanduo.
Sula yra gaivus, jėgas atkuriantis, virškinamąjį traktą palankiai veikiantis gėrimas. Ji reguliuoja medžiagų apykaitą, šalina iš organizmo nuodingas medžiagas, skatina audinių ląsteles atsinaujinti. Ypač tinka gerti gausiai prakaituojant – dirbant fizinį darbą, kaitinantis pirtyje, sportuojant.
Sulos gėrimai
Pirmą sykį paragavusieji sulos gali ir nusivilti – gėrimas neturi ypatingo skonio. Jį išryškinti padeda šlakelis citrinų sulčių, truputis cukraus, dar geriau – fruktozės ar medaus. Surinktą sulą šaldytuve galima laikyti keletą dienų – vėliau apkarsta. Beržų sulą galima konservuoti, iš jos ruošti girą.
Kadaise sula būdavo rauginama medinėse statinėse, įmetus į jas su raugu keptos duonos riekių. Tada sula įgaudavusi sodrų saldžiarūgštį skonį. Tačiau šiais laikais mažai kas tai daro.
RECEPTAS
Švelni beržų sulos gira
Jums reikės:
1/2 l beržų sulos, 1 šaukštelio cukraus (geriau fruktozės), 2–3 razinų.
Kaip pagaminti. Sulą perkoškite, supilkite į švarų stiklainį, įberkite cukraus, įdėkite razinų, išmaišykite ir sandariai užsukite. Pastatykite šaltoje tamsioje vietoje ir laikykite 4 dienas.