Prastai jaučiatės? Slenka plaukai? Kankina nerimas? Dreba galūnės? Visa tai gali lemti vitaminų stoka.
Jei trūksta vitamino A
Simptomai:dažniau peršąlate; atsiranda spuogų; sumažėja apetitas; atrodo, kad prasčiau matote; greičiau susidaro nuospaudų.
Priežastys: organizmas negauna produktų, turinčių riebalų – tiek augalinių, tiek gyvūninių. Vitaminas A prastai įsisavinamas vienas.
Ką daryti: valgykite daugiau riebios žuvies, natūralaus sviesto, geltonų ir oranžinių vaisių, daržovių (ypač morkų, petražolių, špinatų), vartokite kuo daugiau aliejaus, gerkite žuvų taukų.
Jei trūksta vitamino B:
Simptomai:dažnai sukasi ar skauda galva; kankina nemiga ir bloga nuotaika; trūkinėja lūpų kampučiai; atsirado pleiskanų; kankina vidurių užkietėjimas; iš burnos sklinda nemalonus kvapas; papilkėjo plaukai.
Priežastys: organizmui trūkstaląstelinio maisto, dėl to sutrinka žarnyno peristaltika. B grupės vitaminai atsakingi už plaukų ir nagų būklę, kurie savo ruožtu pirmieji signalizuoja apie jo trūkumą.
Ką daryti: valgykite daugiau grūdinių produktų, daržovių ir riešutų. Vitamino B12 yra jautienoje, kepenėlėse, piene; B3 – jūrinėse žuvyse, ankštinėse daržovėse, sėlenose.
Jei trūksta vitamino C
Simptomai: greitai pavargstate; ilgiau gyja žaizdos; didėja svoris.
Priežastys: rūkymas, alkoholis, miego trūkumas, per mažai vartojate vaisių.
Ką daryti: atsisakykite žalingų įpročių, subalansuokite dienos režimą, valgykite daugiau citrusinių vaisių, kivių, brokolinių kopūstų, špinatų, erškėtuogių.
Jei trūksta vitamino D
Simptomai: tapote irzlūs; ėmė gesti dantys; kartais skauda sąnarius.
Priežastys: saulės stygius. Šio vitamino trūkumas neleidžia įsisavinti kalcio, o tai neigiamai veikia kaulus ir dantis.
Ką daryti: keiskite gyvenimo būdą – dažniau vaikščiokite lauke, valgykite kiaušinių trynius, kepenėles ir jūrų gėrybes, juoduosius ikrus. Gerkite papildų, tik šiukštu nepadauginkite jų.
Jei trūksta vitamino K
Simptomai: įsipjovus kraujas ilgai nekreši; pasireiškia diabeto simptomų.
Priežastys: vitamino K gali imti trūkti dėl sutrikusios virškinamojo trakto veiklos ir ligų, trukdančių tulžiai susidaryti bei pasišalinti. Taip pat dėl netinkamos mitybos. Ypač dėl dažnai vartojamų gazuotų gėrimų, alkoholio, antibiotikų, migdomųjų ir raminamųjų vaistų.
Ką daryti: atsisakyti žalingų įpročių, gazuotų gėrimų, vaistų. Daugiau vartokite alyvuogių aliejaus, valgykite bananų, avokadų, špinatų, salotų, kopūstų.
Jei trūksta vitamino U:
Simptomai: alergizuoja net įprasti maisto produktai; dažnai skauda skrandį;
po valgio kankina rėmuo.
Priežastys: per mažai valgote augalinio maisto. ,,U“ – ne visai vitaminas, o į jį panaši medžiaga, padedanti apsisaugoti nuo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos, turi skausmą malšinančių ir gydomųjų savybių.
Ką daryti: valgykite daugiau paprikų, smidrų, burokėlių, salierų, svogūnų, bananų, šviežių pomidorų, petražolių.